28/06/2022 (niet ingelogd)

Spotterbericht 755

DISCLAIMER: het Skywarn Nederland spotterbericht is geen accurate weersverwachting noch bedoeld als waarschuwing richting het publiek en mag niet als zodanig gebruikt worden! Het attendeert onze waarnemers op mogelijk te verwachten extreme weersverschijnselen welke de Skywarn meldcriteria kunnen halen of overschrijden tijdens, of direct na, de aangegeven geldigheidsperiode.

Geldig20-05-2022 09:00 - 20-05-2022 18:00
Uitgifte20-05-2022 09:27

Een golf in een langerekt front (van Denemarken tot voorbij Portugal!) diept over Frankrijk uit tot een lagedruk kern die noordoostelijk beweegt en naar verwachting aan het begin van de middag over het uiterste zuidoosten komt te liggen. Voor het front uit wordt vanuit zuidelijke richting de gisteren verdreven warme lucht aangevoerd.

Voor het grootste deel van het land buien die van zuidwest naar noordoost lopen met hooguit een geringe onweerkans en waarbij geen extreme verschijnselen worden verwacht. De aandacht geldt echter het zuidoosten en dan met name het uiterste zuidoosten van Brabant en midden en zuid Limburg. De combinatie van onstabiliteit en de dynamiek rond het laag zorgen voor een explosieve setting waarin zware onweersbuien kunnen ontstaan die kunnen organiseren tot supercell niveau met verschijnselen als intens onweer, zeer zware windstoten, hagel tot 3-4cm en veel neerslag / wateroverlast.
Ter illustratie enkele door Harmonie berekende waarden voor ongeveer het trace Venlo - Maastricht: MUCAPE 900 - 1400 J/Kg, bulk shear rond 60kts (!) en voor neerslag beschikbaar vocht rond 40mm. De zwaarste exemplaren worden tussen 13:00 en 16:00 verwacht, trekken snel over en Duitsland in daarbij waarschijnlijk nog doorontwikkelend en al dan niet clusterend en/of evoluerend tot een bow echo.

Voor de Skywarn-waarnemers de te melden verschijnselen (als indicatie, bij de zwaarste cellen is natuurlijk een hele set aan verschijnselen en schade mogelijk): schade door blikseminslag, wind of veel neerslag - wateroverlast - windstoten 90 km/u of meer - bliksemfrequentie 60 ontladingen/minuut of meer - wolkbreuken.

Voor waarnemers/chasers die "het veld" ingaan: gepaste aandacht gevraagd, het kan net als gisteren zomaar komen tot gevaarlijke toestanden.

Het KNMI waarschuwt (Code Geel voor het zuidoosten, Code Oranje voor Limburg): "Vanmiddag komen er in het zuidoosten enkele stevige onweersbuien voor met kans op hagel, plaatselijk windstoten van 60-75 km/u en veel neerslag in korte tijd. Vooral in Zuid-Limburg is er kans op (zeer) zware windstoten van ruim 100 km/u, lokale wateroverlast en grote hagel van 2 cm of meer." In een "extended" forecast komt Estofex met een Level-2 over o.a. Limburg met eromheen een Level-1: "A level 2 was issued for parts of NE France, Benelux, Germany to the Czech Republic mainly for all kind of hazards (possibly significant) but predominantly for severe wind gusts. A level 1 surrounds the level 2 for similar hazards but with less coverage."

Tags: Hagel(-schade) | Onweer/blikseminslag | Wateroverlast/(zware) neerslag | Wind/storm (-schade)

Media (13)Meldingen (26)Sluiten