28/06/2022 (niet ingelogd)

Spotterbericht 754

DISCLAIMER: het Skywarn Nederland spotterbericht is geen accurate weersverwachting noch bedoeld als waarschuwing richting het publiek en mag niet als zodanig gebruikt worden! Het attendeert onze waarnemers op mogelijk te verwachten extreme weersverschijnselen welke de Skywarn meldcriteria kunnen halen of overschrijden tijdens, of direct na, de aangegeven geldigheidsperiode.

Geldig18-05-2022 23:00 - 19-05-2022 19:00
Uitgifte18-05-2022 23:41

Donderdagochtend trekken onweersbuien langs de zuidwestelijke / westelijke kusten noordoostwaarts. Het gaat om buien met hoge basis van naar verwachting multicell-type, in de loop van de ochtend al dan niet clusterend.

Gekoppeld aan koufrontpassage op de middag landinwaarts mogelijk forse onweersbuien die in noordoostelijke richting over het land trekken. Onzeker is of het warm genoeg kan worden om deze buien te laten ontstaan, verwachtingen zijn wat dit betreft onzeker. De westelijke helft heeft al te maken met instroom van koelere zeelucht en voor het oosten geldt in hoeverre de temperatuur voor het koufront uit nog kan stijgen door dagelijkse gang i.c.m. resterende bewolking.
Als het lukt gaat het wel meteen om zware en goed georganiseerde buien in een setting met tot 2000 J/Kg CAPE, ruime 0-6km windschering (>30kn) en veel voor neerslag beschikbaar vocht. Organisatie tot multicellen (of wellicht nog verder, zeker bij de oosterburen) met daarbij zware neerslag, zware windstoten en hagel > 2cm steengrootte zijn mogelijk.

Vroeg op de avond passeren de laatste buien de NL/Dld grens en keert de rust terug. De onzekerheid in de berekeningen is al genoemd en dat geldt ook voor timing en lokalisatie al lijkt m.n. het uiterste oosten en zuidoosten in de loop van de middag de meeste kans te maken op zware buien.

V.w.b. de Skywarn-meldingen: kans op schade door blikseminslag of windstoten, grote hagel (steengrootte of dikte gesloten dek minstens 2 cm) en zware windstoten (criterium minstens 90 km/u). Er kan lokaal schade of overlast ontstaan door veel neerslag op korte tijd, beperkende factor m.b.t. totale neerslag is de treksnelheid van de buien.

Het KNMI waarschuwt (Code Geel) over het hele land voor de onweersbuien.

Tags: Hagel(-schade) | Onweer/blikseminslag | Wateroverlast/(zware) neerslag | Wind/storm (-schade)

Media (19)Meldingen (18)Sluiten