28/06/2022 (niet ingelogd)

Spotterbericht 753

DISCLAIMER: het Skywarn Nederland spotterbericht is geen accurate weersverwachting noch bedoeld als waarschuwing richting het publiek en mag niet als zodanig gebruikt worden! Het attendeert onze waarnemers op mogelijk te verwachten extreme weersverschijnselen welke de Skywarn meldcriteria kunnen halen of overschrijden tijdens, of direct na, de aangegeven geldigheidsperiode.

Geldig15-05-2022 23:00 - 16-05-2022 20:00
Uitgifte15-05-2022 22:49
Update15-05-2022 23:50

Een (thermische) vore passeert vanaf maandagochtend van zuidwest naar noordoost ons land, gevolgd door een occlusie. Op de vore meest lichte buien met een kleine kans op wat onweer erbij, het focus voor zwaardere buien ligt op de occlusie in de middag. Beperkende factoren zijn de instroom van koelere zeelucht nadat bij passage van de vore de windrichting westelijk wordt en in hoeverre de temperatuur voor de koelere lucht uit nog kan stijgen i.v.m. dagelijkse gang i.c.m. de verwachtte bewolking. Die onzekerheid zien we terug in de modellen als het gaat om de onstabiliteit over het oosten en zuidoosten.

Als alles goed valt voor het oosten en zuidoosten op de middag een paar pittige onweersbuien met kans op hagel en windstoten in een setting met > 1000 J/Kg MLCAPE en voldoende diepe windschering voor multicell-organisatie. Maar bij mindere setting zullen de betere exemplaren voor onze oosterburen zijn.

V.w.b. de Skywarn-meldingen aandacht voor schade door blikseminslag, schade/overlast door veel neerslag op korte tijd en een eventueel hageldek (meldcriterium minstens 2cm dik). Van de windstoten wordt niet verwacht dat het meldcriterium (90 km/u) gehaald wordt.

Het KNMI waarschuwt (Code Geel): "Morgenmiddag ontstaan er in het oosten enkele stevige onweersbuien die lokaal gepaard gaan met windstoten en hagel. Hiervan kunnen verkeer en buitenactiviteiten hinder ondervinden."

UPDATE 15/5 23:50 - Estofex komt met een level-1 over o.a. een overgroot deel van NL "A level 1 was issued for eastern France, Benelux, Germany and the Alpine region for excessive convective precipitation and to a lesser extent hail and severe wind gusts."

Tags: Hagel(-schade) | Onweer/blikseminslag | Wateroverlast/(zware) neerslag

Media (2)Meldingen (0)Sluiten