18/05/2022 (niet ingelogd)

Spotterbericht 749

DISCLAIMER: het Skywarn Nederland spotterbericht is geen accurate weersverwachting noch bedoeld als waarschuwing richting het publiek en mag niet als zodanig gebruikt worden! Het attendeert onze waarnemers op mogelijk te verwachten extreme weersverschijnselen welke de Skywarn meldcriteria kunnen halen of overschrijden tijdens, of direct na, de aangegeven geldigheidsperiode.

Geldig31-03-2022 00:00 - 02-04-2022 09:00
Uitgifte30-03-2022 23:30

Spotterbericht #749 voor 31-3/2-4-2022

Met een noordoostelijke stroming wordt steeds koudere lucht aangevoerd. Actueel beweegt een neerslagzone bij een koufront langzaam zuidwaarts over ons land. Onder invloed van een naderende trog activeert het koufront en kantelt zodat het N-Z georiƫnteerd komt te liggen en over het oosten stagneert. Op de hoogtekaarten zien we op donderdag vanuit de trog een storing ten westen van NL zuidwaarts bewegen. Onder invloed hiervan wordt op hoogte zachtere lucht van het zuiden aangevoerd die over de uit het noordoosten uitstromende koude lucht moet opglijden; dit leidt tot langdurige neerslag over het overgrote deel van het land. Over het noorden en noordwesten in de nabijheid van de trog koude bovenluchten met daar bij de buien kans op winterse neerslag en onweer. Later op donderdag voor de Wadden, IJsselmeer en uiterste noordwesten ook veel wind met kans op zware windstoten.

Maar meest besproken zijn de sneeuwkansen, het eerst vannacht regen en natte sneeuw bij het koufront over het oosten, morgen onder invloed van de storing in de loop van de dag over vrijwel heel NL natte sneeuw tot vrijdagmorgen. Vannacht is het nog niet koud genoeg en is de bodem nog te warm voor een sneeuwdek (al zal dat heel lokaal wellicht tijdelijk lukken), voor morgen en de nacht naar vrijdag geldt dat de temperatuur al vanaf het begin lager is en dat de bodem door de neerslag van vannacht misschien wat afgekoeld is. Tijdens intense neerslag zal de temperatuur tot nul kunnen dalen. Voor vooral de hele oostelijke helft, het midden en zuiden is een sneeuwdek op vrijdagochtend aannemelijk - met alle overlast voor de ochtendspits van dien.

V.w.b. de Skywarn-meldingen: voor de noordelijke en noordwestelijke kustgebieden kans op windstoten die het meldcriterium (90 km/u) kunnen halen en evt. schade door blikseminslag. Verder voor vrijwel heel NL zware sneeuwval melden als het zicht daarbij terugloopt tot 200 meter of minder (let op: dat is minder dan vaak gedacht wordt) en verder schade door sneeuwval, dat kan voor het verkeer komen door gladheid maar schade kan ook optreden aan bomen en gebouwen door het gewicht van een eventueel dik natte sneeuwdek.

Het KNMI waarschuwt met een Code Geel: "Vanaf het begin van donderdagmiddag kunnen winterse buien op de Waddeneilanden plaatselijk al voor gladheid zorgen. Later in de middag kan het in het noordoosten glad worden door sneeuwval. In de avond breiden sneeuw en gladheid zich uit over de rest van het land, In Limburg gebeurt dit pas rond middernacht."

Tags: Onweer/blikseminslag | Wind/storm (-schade) | Winterse neerslag/gladheid

Media (9)Meldingen (29)Sluiten