18/05/2022 (niet ingelogd)

Spotterbericht 746

DISCLAIMER: het Skywarn Nederland spotterbericht is geen accurate weersverwachting noch bedoeld als waarschuwing richting het publiek en mag niet als zodanig gebruikt worden! Het attendeert onze waarnemers op mogelijk te verwachten extreme weersverschijnselen welke de Skywarn meldcriteria kunnen halen of overschrijden tijdens, of direct na, de aangegeven geldigheidsperiode.

Geldig20-02-2022 12:00 - 21-02-2022 14:30
Uitgifte20-02-2022 12:46
Update20-02-2022 13:35

Winter 21/22 bracht tot nu nauwelijks winterweer en gaf in december en januari bovendien een overwegend erg saai weerbeeld. Dat is nu wel anders, na bezoek van Corrie, Dudley en Eunice staat er voor vanavond en morgen weer de nodige dynamiek in de verwachtingen. Ons weer staat onder regie van een laag ten zuiden van IJsland waarvan het warmtefront actueel passeert (of al gepasseerd is inmiddels).
Op de EC-kaarten zien we over Schotland we een uitloper van het "IJslandse" laag dat zich verder ontwikkelt tot een apart laag (randstoring) en richting Denemarken trekt. Vanavond krijgen we te maken met het bijbehorende actieve koufront dat van west naar oost passeert en naar verwachting in het begin van de nacht ons land verlaten heeft. Op nadering van, en op het koufront veel wind, en bij de naar verwachting lijnvormige georganiseerde convectie op het front zware, of zelfs weer zeer zware windstoten. Na frontpassage buien die net als de convectie op het front zelf gepaard kunnen gaan met onweer, hagel en windstoten.

Morgen passeert bijna in het kielzog van de randstoring een tweede laag in de richting van Noord-Duitsland waarvan het windveld komt met 9Bft doorstaande wind aan de kusten en kans op zware windstoten, ook landinwaarts, tot op het begin van de middag.

Windstoten voor vanavond/begin van de nacht: tot 100-110 km/u (of zelfs nog meer) over de westelijke kustgebieden, landinwaarts tot 80-100 km/u, met name bij buien. Voor maandag overdag tot 110 km/u aan de westelijke kusten, landinwaarts tot 80-90 km/u. Hiervoor geraadpleegde modellen EC 00z, Harmonie 06z en ICON-D2 09z. Vermeldenswaard is misschien nog dat sommige berekeningen komen met winterse neerslag (meest natte sneeuw) maandagochtend.

Opnieuw v.w.b. de Skywarn-meldingen de wind in de hoofdrol, over de hele periode windstoten die het meldcriterium (90 km/u) kunnen halen en (ruim) overschrijden. Eventuele gevormde boogsegmenten op het koufront verdienen de nodige extra aandacht. Verder melden van eventuele schade door de wind of blikseminslag. V.w.b. schade weegt natuurlijk ook mee dat door Eunice veroorzaakte loszittende gebouwdelen of bomen een extra risico vormen.

Het KNMI waarschuwt (Code Geel): "Vanavond (zeer) zware windstoten. Ook maandag weer veel wind. Vandaag gaat het in de loop van de dag opnieuw hard waaien uit een (zuid)westelijke richting. De piek in de wind is vanavond met zware windstoten van 75-90 km/uur, in de kustgebieden rond 100 km/uur. In de tweede helft van de avond kan het tijdens de passage van actieve buien korte tijd nog harder waaien met zeer zware windstoten rond 100 km/uur, in de kustgebieden mogelijk 110-120 km/uur. Plaatselijk kan er dan weer schade ontstaan."
Estofex komt met een Level-2 voor vrijwel de hele Benelux: "A level 2 was issued across large parts of England, Wales, the island of Ireland, the Benelux, and across far northern France and western parts of Germany for severe wind gusts and to a lesser extent for tornadoes."

UPDATE 20/2 13:35 - Het KNMI heeft zojuist een Code Oranje uitgezet voor zware windstoten over de Hollanden, Zeeland en het IJsselmeergebied, geldig van 20:00 tot 23:00.

Tags: Onweer/blikseminslag | Wind/storm (-schade)

Media (21)Meldingen (226)Sluiten