28/09/2022 (niet ingelogd)

Spotterbericht 744

DISCLAIMER: het Skywarn Nederland spotterbericht is geen accurate weersverwachting noch bedoeld als waarschuwing richting het publiek en mag niet als zodanig gebruikt worden! Het attendeert onze waarnemers op mogelijk te verwachten extreme weersverschijnselen welke de Skywarn meldcriteria kunnen halen of overschrijden tijdens, of direct na, de aangegeven geldigheidsperiode.

Geldig16-02-2022 11:45 - 17-02-2022 16:00
Uitgifte16-02-2022 11:49

We kunnen de komende dagen veel wind tegemoet zien. Om te beginnen dit bericht voor vandaag en morgen. Een actieve depressie (benoemd als "Dudley") trekt vanavond van Schotland naar Denemarken waarbij de kerndruk volgens EC 970hPa bedraagt of wellicht nog wat lager. Het bijbehorende warmtefront passeert vanmiddag waarna de wind toeneemt. Op nadering van, en op, het koufront waarvan de passage vanaf het eind van de avond verwacht wordt, buien met kans op lijnvormige organisatie / boogsegmenten, recept voor (zeer) zware windstoten. Beperkende factor is de geringe onstabiliteit (200-250 J/Kg MLCAPE) en de sterke stroming, deze combi kan betekenen dat buien letterlijk uiteen geblazen worden.
De wind/windstoten aldus in de hoofdrol met de nadruk op de hele noordelijke helft en westelijke/zuidwestelijke kustgebieden. Over land windstoten tot over 90 km/u, over kustgebieden tot over 110 km/u. Voor de Wadden/noordelijke kusten wellicht uurgemiddelden van 9Bft vanuit het westen mogelijk (voorwaarde voor officiƫle storm). Donderdagmiddag keert in de loop van de middag de rust terug en kunnen we ons opmaken voor een waarschijnlijk zwaarder (!) systeem voor vrijdag/zaterdag.

V.w.b. de Skywarn-meldingen dus aandacht voor de windstoten die in de hele periode over vrijwel heel het land, m.u.v. het uiterste zuidoosten) het meldcriterium (90 km/u) kunnen halen en overschrijden. Of door wind aangerichte schade.

Het KNMI waarschuwt (Code Geel): "Vanaf de komende avond zijn er in het gehele land zware windstoten mogelijk van 75-90 km/uur, bij buien rond 100 km/uur. Hiervan kunnen verkeer en buitenactiviteiten hinder ondervinden." Estofex komt met een Level-2 over o.a. noord- en midden-NL: "A level 2 was issued in a belt from N Ireland through the central UK towards the Netherlands, N Germany, and Poland for widespread severe wind gusts and tornadoes."

Wind/storm (-schade)

Media (14)Meldingen (171)Sluiten