18/05/2022 (niet ingelogd)

Spotterbericht 742

DISCLAIMER: het Skywarn Nederland spotterbericht is geen accurate weersverwachting noch bedoeld als waarschuwing richting het publiek en mag niet als zodanig gebruikt worden! Het attendeert onze waarnemers op mogelijk te verwachten extreme weersverschijnselen welke de Skywarn meldcriteria kunnen halen of overschrijden tijdens, of direct na, de aangegeven geldigheidsperiode.

Geldig06-02-2022 00:00 - 07-02-2022 03:00
Uitgifte06-02-2022 00:13

We bevinden ons momenteel in de warme sector van - kort gezegd - lage druk ten westen van Scandinaviƫ met actueel harde doorstaande zuidwestelijke wind met aan de kust kans op zware windstoten. Wind wordt op zondag nog meer thema als het aanvankelijk boven het uiterste noorden slepend koufront in beweging komt en tegen het middaguur in zuidoostelijke richting over het land trekt. Op nadering van, en tijdens passage van het front zware, mogelijk zeer zware windstoten bij lijnvormig georganiseerde buien over de zuidwestelijke kustgebieden en het uiterste zuiden. Modellen komen tot juist over 100 km/u aan de kust tot rond 100 km/u landinwaarts en dat is daar uitdrukkelijk een aandachtspunt.
In de avond en begin van de nacht opnieuw, soms pittige buien bij trogpassage; naast de kans op onweer en hagel zijn ook hierbij weer de windstoten van belang met aan de westelijke kustgebieden en zuidelijke helft kans op zware, soms zeer zware windstoten, ook weer meer landinwaarts tot 100 km/u! Er is voor de buien zeer ruime windschering beschikbaar, remmende factor is de lage instabiliteit met over land tot 200 J/Kg CAPE.
Over de periode veel neerslag, die oploopt tot 30-40mm totaal, of misschien lokaal nog meer. De "minste" neerslag voor het uiterste noorden en uiterste zuidwesten.

Skywarngewijs m.n. aandacht voor de soms zeer zware windstoten die het meldcriterium (90 km/u) ruim kunnen overschrijden of de de wind aangerichte schade. Bij onweer natuurlijk de kans op schade door blikseminslag. Er valt veel neerslag maar voldoende gespreid over de periode om i.i.g. volgens de Skywarncriteria niet echt een aandachtspunt te zijn.

Het KNMI waarschuwt over de periode met een Code Geel voor de windstoten over het hele land m.u.v. Groningen, Drenthe en Overijssel.

Media (13)Meldingen (35)Sluiten