28/09/2022 (niet ingelogd)

Spotterbericht 741

DISCLAIMER: het Skywarn Nederland spotterbericht is geen accurate weersverwachting noch bedoeld als waarschuwing richting het publiek en mag niet als zodanig gebruikt worden! Het attendeert onze waarnemers op mogelijk te verwachten extreme weersverschijnselen welke de Skywarn meldcriteria kunnen halen of overschrijden tijdens, of direct na, de aangegeven geldigheidsperiode.

Geldig04-02-2022 10:00 - 04-02-2022 23:30
Uitgifte04-02-2022 10:16

Vanmiddag trekt een ZW-NO geori├źnteerd koufront van west naar oost over NL. Aan de grond een uitgesproken windsprong (convergentie) met daardoor een smalle zone intense neerslag met windstoten in de verwachtingen. Mogelijk zelfs vorming van boogsegmenten (LEWP op de radar). Na passage neemt de temperatuur op hoogte (500hPa) sterk af tot wel -37┬░C (ECMWF) over het noorden. Dat betekent buienactiviteit met de meeste en zwaarste exemplaren voor het (uiterste) noorden met kans op winterse neerslag (korrelhagel of natte sneeuw) en windstoten. Verder een bescheiden onweerkans, m.n. over zee en kustgebieden zowel west als noord.

V.w.b. de Skywarn-meldingen aandacht voor zware neerslag op het front of daardoor veroorzaakte schade of overlast. Van de windstoten wordt over het algemeen niet verwacht dat het meldcriterium (90 km/u) gehaald, maar wellicht dat dit aan de westkust bij frontpassage of vanavond bij de buien over het noorden in een enkel geval toch lukt. En tot slot eventuele schade door wind of blikseminslag.

Er staan op moment van opstellen van dit bericht geen weerwaarschuwingen uit.

Onweer/blikseminslag | Wateroverlast/(zware) neerslag | Wind/storm (-schade)

Media (1)Meldingen (0)Sluiten