21/01/2022 (niet ingelogd)

Spotterbericht 736

DISCLAIMER: het Skywarn Nederland spotterbericht is geen accurate weersverwachting noch bedoeld als waarschuwing richting het publiek en mag niet als zodanig gebruikt worden! Het attendeert onze waarnemers op mogelijk te verwachten extreme weersverschijnselen welke de Skywarn meldcriteria kunnen halen of overschrijden tijdens, of direct na, de aangegeven geldigheidsperiode.

Geldig02-01-2022 12:00 - 02-01-2022 23:30
Uitgifte02-01-2022 13:48

Het eerste bericht in 2022! In de eerste plaats natuurlijk de allerbeste wensen voor onze waarnemers en volgers - en verder iedereen natuurlijk :-) Laten we hopen op een interessant weerjaar.

Momenteel erg zacht weer, en daar horen vrijwel herfstachtige weersverwachtingen bij. V.w.b. Skywarn is de actuele trogpassage van west naar oost, vanavond gevolgd door passage van een actieve storing (CAD) van belang. Vanmiddag kans op zware windstoten voor vooral de noordwestelijke kustgebieden, Wadden en IJsselmeer. Vanavond bij passage van de storing actieve buien over de zuidelijke helft met kans op onweer en zware windstoten. De onstabiliteit is bescheiden met tot enkele honderden J/Kg MLCAPE over land bij ruime diepe (0-6km) windschering, kan ruim de helft effectief worden benut is dat al voldoende voor organisatie tot multicell niveau.

V.w.b. de meldingen geldt in eerste de kans dat windstoten het meldcriterium (90 km/u) halen, die kans is vanmiddag nog niet groot, maar vanavond bij de zwaarste buien zou dat kunnen lukken, ook in het binnenland (aandachtspunt!). Verder eventuele schade door blikseminslag.

Het KNMI waarschuwt (Code Geel) voor (vooral de windstoten: "Aan het begin van de middag kunnen er in het noordwesten zware windstoten uit het zuidwesten tot ongeveer 75 km/uur voorkomen. Later in de avond trekt een gebied met buien over het zuiden oostwaarts. Daarbij kunnen zware windstoten voorkomen van ca. 75-85 km/uur, aan zee 85-95 km/uur. "

Tags: Onweer/blikseminslag | Wind/storm (-schade)

Media (3)Meldingen (0)Sluiten