18/08/2022 (niet ingelogd)

Spotterbericht 734

DISCLAIMER: het Skywarn Nederland spotterbericht is geen accurate weersverwachting noch bedoeld als waarschuwing richting het publiek en mag niet als zodanig gebruikt worden! Het attendeert onze waarnemers op mogelijk te verwachten extreme weersverschijnselen welke de Skywarn meldcriteria kunnen halen of overschrijden tijdens, of direct na, de aangegeven geldigheidsperiode.

Geldig24-12-2021 21:00 - 26-12-2021 23:00
Uitgifte24-12-2021 21:14
Update25-12-2021 23:30

Spotterbericht #734 voor 25/26-12-2021

In de eerste plaats iedereen fijne Kerstdagen gewenst!

Een witte Kerst zit er niet in maar er zijn wel de nodige winterse perikelen te verwachten. Die zijn in feite al begonnen als een koufront bij een aanzienlijk laag over het uiterste westen van Rusland momenteel van noord naar zuid over ons land beweegt. Erachter koude droge lucht waardoor de temperaturen snel tot onder het vriespunt zullen dalen. Het front zal stagneren over het zuiden en daar dan de komende nacht en zaterdagochtend winterse neerslag in de vorm van eerst vnl. natte sneeuw en mogelijk ijsregen in de mix, later ook sneeuwval met kans op een sneeuwdek. Grote hoeveelheden zitten er niet in maar mogelijk voor de liefhebbers lokaal een witte start van de Kerst. Over het midden en noorden kans op gladheid, daar door opvriezing van natte wegdelen.

Onder impuls van lage druk ten westen van de UK wordt het front teruggedrongen en trekt het 2e kerstdag als warmtefront noordwaarts. Er is dan kans op ijzel, al zijn de hoeveelheden in de laatste berekeningen een stuk lager dan eerder werd verwacht. Over het noordoosten kan dit duren t/m zondagavond of wellicht zelfs nog wat langer.

Samengevat voor de Skywarn-waarmemers en -meldingen: de kans op zware sneeuwval is gering, maar mocht het komen tot zicht van < 200 meter tijdens sneeuwval kan dat gemeld worden. Verder natuurlijk ijsregen of ijzel: graag direct melden tijdens het vallen ervan gezien de impact die deze neerslag heeft! Gladheid valt buiten Skywarn-bestek, maar schade door gladheid wel graag indienen. Voor wie tijdens de genoemde perioden de weg op moet: volg de berichten en waarschuwingen van de meteo-diensten en -organisaties!

Het KNMI waarschuwt met een Code Geel: "Vanaf het eind van de avond tot en met zaterdagochtend kans op gladheid, zondag kans op ijzel".

UPDATE 25/12 23:30 - De ijzelkans vanaf de tweede helft van zondagochtend blijkt vooral voor midden- en noord-Nederland. Ook lijken de hoeveelheden mee te vallen en dringt zachte lucht vanuit het zuidwesten snel noordoostwaarts op. Over de drie noordoostelijke provincies blijft de kou het langst aanwezig, daar tot op maandagochtend kans op ijzel en/of de resulterende gladheid.
Gezien de impact van ijzel nogmaals de oproep aan onze waarnemers om het vallen van ijzel of ijsregen direct te melden.

Winterse neerslag/gladheid

Media (1)Meldingen (2)Sluiten