18/08/2022 (niet ingelogd)

Spotterbericht 732

DISCLAIMER: het Skywarn Nederland spotterbericht is geen accurate weersverwachting noch bedoeld als waarschuwing richting het publiek en mag niet als zodanig gebruikt worden! Het attendeert onze waarnemers op mogelijk te verwachten extreme weersverschijnselen welke de Skywarn meldcriteria kunnen halen of overschrijden tijdens, of direct na, de aangegeven geldigheidsperiode.

Geldig26-11-2021 12:12 - 27-11-2021 23:00
Uitgifte26-11-2021 12:12

Een laag momenteel ten noorden van ons land trekt ZZO-waarts, de kern ervan zal naar verwachting rond middernacht voor de westkust liggen. Op de weerkaarten om het laag heen een ingedraaide occlusie, enkele uitlopers en, in enkele berekeningen zelfs een aantal secundaire lagedrukkernen (storingen). Dit zorgt voor de nodige onzekerheden - vooral als het gaat om de wind/windstoten. Samengevat zijn de verwachtingen:
Actueel bereikt een bij het sturend laag behorende front (occlusie) de westkust en trekt met bijbehorende neerslagzone oostwaarts. Hierna krijgen we te maken met de nodige buienactiviteit in eerste instantie bij een trogpassage. Over zee is het instabiel genoeg voor kans op onweer en korrelhagel, hiermee kunnen dus ook de kustgebieden te maken krijgen.
De genoemde front- en trogpassage zijn samen met kustconvergentie aanleiding tot veel neerslag over het westen/noordwesten, totale neerslag over vrijdag/zaterdag kan tot 35-40mm oplopen. Voor het noordwesten en Wadden bovendien vanavond kans op zware windstoten.

Over de oostelijke helft de komende avond/nacht kans op winterse neerslag (in de vorm van natte sneeuw), zaterdag is het aandeel sneeuw het grootst. Bij opklaringen komende nacht kans op lichte vorst en lokaal snelle vorming van dichte mist.

V.w.b. de Skywarn meldingen natuurlijk de bijna gebruikelijke zaken als kans op schade door blikseminslag of wateroverlast, verder kunnen over het noordwesten/Wadden windstoten het meldcriterium (90 km/u) halen.
Maar natuurlijk nu ook aandacht voor de seizoenssetting. Dichte mist melden als het zicht 100 meter of minder bedraagt. Gladheid speelt geen rol in de Skywarn meldingen, maar door gladheid veroorzaakte schade (vnl. in het verkeer) kan wel gemeld worden.

Er staan op moment van opstellen van dit bericht geen weerwaarschuwingen uit.

Mist/slecht zicht | Onweer/blikseminslag | Wateroverlast/(zware) neerslag | Winterse neerslag/gladheid

Media (1)Meldingen (3)Sluiten