18/08/2022 (niet ingelogd)

Spotterbericht 723

DISCLAIMER: het Skywarn Nederland spotterbericht is geen accurate weersverwachting noch bedoeld als waarschuwing richting het publiek en mag niet als zodanig gebruikt worden! Het attendeert onze waarnemers op mogelijk te verwachten extreme weersverschijnselen welke de Skywarn meldcriteria kunnen halen of overschrijden tijdens, of direct na, de aangegeven geldigheidsperiode.

Geldig09-09-2021 10:00 - 10-09-2021 22:00
Uitgifte09-09-2021 10:27
Update10-09-2021 10:30

Aan een zomerse periode komt vandaag een eind als een koufront behorend bij een laag over Ierland voor de middag het zuidwesten bereikt en verder oostwaarts beweegt. Voor het front uit (oostelijk ervan) wordt met een zuidwestelijke stroming onstabiele lucht aangevoerd. E.e.a. betekent voor vanmiddag en vroege avond buien vooral over het zuidwesten en de oostelijke helft. Over ZO-Brabant, Limburg en verder het uiterste oosten de meest uitgesproken onstabiliteit, buien kunnen daar gepaard gaan met onweer, hagel en veel neerslag. Over die regio echter weinig schering zodat het meest zal gaan om single cells. Met MLCAPE tot 1000 J/Kg, PW-waarden > 35mm en maar weinig stroming op hoogte (dus lage treksnelheid) kan er lokaal veel neerslag vallen met kans op wateroverlast.

Voor morgen 10 september: na passage van het koufront wordt nog steeds onstabiele lucht aangevoerd en zal het focus voor buienvorming liggen op een trog die in de middag en vroege avond vanuit het zuidwesten noordoostwaarts trekt. Over een groot deel van het land MLCAPE 500-1000 J/Kg over het noordoosten mogelijk hoger. Ook wordt er wat meer diepe windschering berekend zodat als e.e.a. goed samenvalt buien tot multicell-niveau mogelijk zijn, eventueel lijnvormig georganiseerd. Buien voor de hele ruim genomen oostelijke helft maar naar verwachting over het noordoosten en oosten de beste condities zodat vooral over die regio rekening moet worden gehouden met onweer, hagel en veel neerslag op korte tijd.

V.w.b. de Skywarn-meldingen weer de kans op schade door blikseminslag of wateroverlast, optreden van wolkbreuken/zware neerslag en, vooral morgen, hagel met steengrootte of dikte gesloten dek 2 cm of meer.

Het KNMI waarschuwt (Code Geel): "Vandaag kunnen er in de loop van de middag en in de avond boven het zuidoosten enkele onweersbuien tot ontwikkeling komen. Later in de avond verdwijnen de meeste buien maar vrijdagmiddag en -avond kunnen er in het hele land opnieuw onweersbuien voorkomen. Bij deze buien komt lokaal hagel voor en kan er plaatselijk veel regen vallen."
Estofex tekent een Level-1 over o.a. het zuidoosten van NL: "A level 1 was issued across western Europe into the Mediterranean for extreme rainfall."

UPDATE 10/9 10:30 - Het bericht kan voor vandaag blijven staan, zij het dat de onweerkans nu over het hele land verwacht wordt. De zwaarste buien blijven als genoemd voor het noordoosten. Twee aandachtspunten:
1) Veel neerslag, over het uiterste noordoosten wordt door Harmonie een etmaalsom van maar liefst 40 tot ruim 60mm berekend.
2) Veiligheid is altijd een belangrijk Skywarn thema. Iedereen weet dat als een pittig onweer nabij is, je beter binnen kan zijn of in de auto moet blijven. Maar buien kunnen door nieuwvorming verrassen of ontladingen kunnen soms tot ver buiten een bui reiken. Gisteravond sloeg een krachtige CG+ te Enschede bij een voetbalveld in met de nodige gevolgen voor enkele aanwezigen daar (zie berichtgeving op o.a. RTV Oost). Oppassen bij waarnemen dus!

Onweer/blikseminslag | Wateroverlast/(zware) neerslag

Media (7)Meldingen (8)Sluiten