18/08/2022 (niet ingelogd)

Spotterbericht 722

DISCLAIMER: het Skywarn Nederland spotterbericht is geen accurate weersverwachting noch bedoeld als waarschuwing richting het publiek en mag niet als zodanig gebruikt worden! Het attendeert onze waarnemers op mogelijk te verwachten extreme weersverschijnselen welke de Skywarn meldcriteria kunnen halen of overschrijden tijdens, of direct na, de aangegeven geldigheidsperiode.

Geldig21-08-2021 17:00 - 22-08-2021 23:00
Uitgifte21-08-2021 17:25

Vanuit het zuidwesten nadert een koufront behorend bij een laag ten westen van Engeland, er vooruit convergentie in een zich ontwikkelend laag. Deze combi trekt vanuit het zuidwesten in noordoostelijke richting waarbij het systeem over het noorden stagneert. Het laag beweegt morgen in de loop van de middag weer langzaam zuidwaarts.

Op en nabij het koufront vanaf de tweede helft van de avond en vannacht een neerslagzone met zowel in die zone als er juist achter soms zware buien met kans op veel neerslag. Er is ook kans op onweer maar de overlap/timing van frontpositie, onstabiliteit en windschering (+/- 500 J/Kg MLCAPE en 25-30kts diepe windschering - over het uiterste zuidoosten wellicht nog wat ruimer) is alleen over het (dus uiterste?) zuidoosten goed genoeg voor meer aanzienlijk onweer met kans op hagel en windstoten.
Bij het noordwaarts bewegen neemt de onweerkans af maar er kan wel veel neerslag vallen terwijl de treksnelheid van de buien afneemt. Later vannacht tot op morgenmiddag blijft het laag als gezegd zowat stationair liggen over het noorden waarbij aan de noord- en westkant ervan veel neerslag wordt berekend. Timing en exacte positie is natuurlijk nowcasten maar voor een aantal noordelijke en noordwestelijke regio's wordt erg veel totale neerslag berekend, zo komt Harmonie 06z tot lokaal ruim 90mm tot zondag middernacht over Friesland!
Morgenmiddag opnieuw buien met kans op onweer als buien vanuit het westen zuidelijk van het laag landinwaarts indraaien.

Skywarngewijs natuurlijk weer aandacht voor schade door blikseminslag maar vooral veel neerslag op korte tijd en/of ver oplopende neerslagtotalen kunnen aanleiding zijn tot resp. melden van wolkbreuk/zware neerslag of schade door wateroverlast. Van zowel hagel als windstoten wordt niet verwacht dat de meldcriteria gehaald zullen worden.

Het KNMI waarschuwt (Code Geel): "Vanavond en vannacht komen er vooral in het zuidoostelijk deel van het land enkele onweersbuien voor met kans op windstoten en mogelijk veel neerslag in korte tijd. Vannacht en morgen overdag kunnen buien in het noordwesten en noorden van het land plaatselijk veel neerslag opleveren, mogelijk 40-70 mm."

Onweer/blikseminslag | Wateroverlast/(zware) neerslag

Media (7)Meldingen (19)Sluiten