18/08/2022 (niet ingelogd)

Spotterbericht 721

DISCLAIMER: het Skywarn Nederland spotterbericht is geen accurate weersverwachting noch bedoeld als waarschuwing richting het publiek en mag niet als zodanig gebruikt worden! Het attendeert onze waarnemers op mogelijk te verwachten extreme weersverschijnselen welke de Skywarn meldcriteria kunnen halen of overschrijden tijdens, of direct na, de aangegeven geldigheidsperiode.

Geldig16-08-2021 11:00 - 17-08-2021 01:30
Uitgifte16-08-2021 11:24

Op de weerkaarten meerdere lagedrukkernen over het zuiden van Scandinaviƫ met een aantal bijbehorende fronten (occlusies) die meest vanuit het noordwesten zuidoostwaarts over ons land trekken. Meest relevant voor NL is de passage van een trog met een eromheen gedraaide occlusie vanaf de namiddag tot aan het begin de nacht naar dinsdag over de noordelijke provincies. In/nabij de trog > 500 J/Kg MLCAPE en diepe windschering 30-35kts (of zelfs nog meer volgens sommige berekeningen) waarbij goed georganiseerde multicellen worden verwacht met kans op onweer en zware windstoten. Bij eventueel nog verdergaande organisatie komt daar kans op intense neerslag op korte tijd met hagel bij.

V.w.b. de Skywarn-meldingen zijn vooral de windstoten in beeld, bij buien kunnen de windstoten het meldcriterium (90 km/u) halen, over de Wadden, IJsselmeer en aan de noordelijke kusten wellicht zelfs > 100 km/u. Verder schade door blikseminslag en overlast door intense neerslag. Wateroverlast door oplopende hoeveelheid neerslag is niet aan de orde gezien de treksnelheid van de buien.

Het KNMI waarschuwt (Code Geel): "Vanavond kunnen er in het Waddengebied, de kustgebieden van Noord-Holland, Friesland en Groningen en boven het IJsselmeer zware windstoten uit een noordwestelijke richting voorkomen tot ca. 80 km/u, in buien mogelijk tot 100 km/u. Hiervan kunnen verkeer en buitenactiviteiten hinder ondervinden."

Onweer/blikseminslag | Wind/storm (-schade)

Media (4)Meldingen (3)Sluiten