18/08/2022 (niet ingelogd)

Spotterbericht 715

DISCLAIMER: het Skywarn Nederland spotterbericht is geen accurate weersverwachting noch bedoeld als waarschuwing richting het publiek en mag niet als zodanig gebruikt worden! Het attendeert onze waarnemers op mogelijk te verwachten extreme weersverschijnselen welke de Skywarn meldcriteria kunnen halen of overschrijden tijdens, of direct na, de aangegeven geldigheidsperiode.

Geldig26-07-2021 01:00 - 28-07-2021 21:00
Uitgifte25-07-2021 11:22
Update26-07-2021 11:30

Een laag met eromheen een ingedraaide occlusie nadert vanuit NW-Frankrijk, komt in de nacht van zondag op maandag voor de westkust te liggen en trekt vervolgens NNO-waarts. In de nacht worden buien voor de kust gevormd die in de ochtend het land op kunnen komen. De combi van de dagelijkse gang en convergentielijntjes rond het laag leveren maandag overdag weer de nodige buien op over heel NL, met toenemende onweerkans in een setting met tot >1500 J/Kg MUCAPE en onvoldoende windschering voor veel organisatie - mogelijk met uitzondering van het noordoosten zodat het daar om multicellen kan gaan. De treksnelheid is aanvankelijk weer laag en zeker als cellen zouden clusteren is lokaal opnieuw veel neerslag mogelijk. Op de avond nemen de buien af, het laatst over de oostelijke helft.

Ook voor dinsdag- en woensdagmiddag buien met kans op onweer. Zonodig zullen hiervoor updates worden geplaatst.

Skywarngewijs zijn de aandachtspunten schade/overlast door blikseminslag of veel neerslag, en verder het optreden van wolkbreuken of zware neerslag.

Het KNMI waarschuwt met een Code Geel voor de buien op maandagmiddag en -avond.

UPDATE 26/7 11:30 - Het KNMI waarschuwt (Code Geel) voor de onweersbuien: "Vanochtend komen met name in het westen en zuidwesten enkele regen- en onweersbuien voor, waarbij lokaal in korte tijd veel neerslag kan vallen. In de middag en avond kunnen er overal regen- en onweersbuien tot ontwikkeling komen. In de loop van de avond doven de buien geleidelijk uit." Estofex heeft Level-1 uitgezet over o.a. heel NL "for locally excessive precipitation."

Onweer/blikseminslag | Wateroverlast/(zware) neerslag

Media (10)Meldingen (11)Sluiten