18/08/2022 (niet ingelogd)

Spotterbericht 714

DISCLAIMER: het Skywarn Nederland spotterbericht is geen accurate weersverwachting noch bedoeld als waarschuwing richting het publiek en mag niet als zodanig gebruikt worden! Het attendeert onze waarnemers op mogelijk te verwachten extreme weersverschijnselen welke de Skywarn meldcriteria kunnen halen of overschrijden tijdens, of direct na, de aangegeven geldigheidsperiode.

Geldig24-07-2021 11:00 - 25-07-2021 21:00
Uitgifte24-07-2021 11:40
Update25-07-2021 10:45

Spotterbericht #714 voor 24/25-7-2021

Een vore passeert vandaag van zuid naar noord over ons land, er vooruit wordt met een oostelijke stroming vochtige en relatief warme lucht aangevoerd. Later passeert een storing (laag) over het (uiterste?) noordoosten noordwestwaarts. Momenteel bevindt de vore zich nog ten zuiden van NL, is te herkennen aan een neerslagzone met daarin ook enkele onweersbuien, en brengt momenteel veel neerslag over o.a. de Ardennen wat een bron van zorg zal zijn. Tegen de avond naderen vanuit Belgiƫ nieuwe buien die ontstaan op een windsprong (bij een occlusie).

De belangrijkste berekeningen komen v.w.b. het voorgaande goed overeenheen maar "the devil is in the details" want v.w.b. timing en positie van de zwaarste buien lopen de verwachtingen uiteen - nowcasten dus! Het KNMI geeft i.i.g. een Code Geel over het ruime noordoosten vanaf de namiddag tot einde van de avond. Ook onzekerheid voor de buien in het zuiden later vandaag, sommige berekeningen laten ze over NL uitdoven, anderen geven juist weer behoorlijke onweersbuien vooral over Zeeland en uiterst West-Brabant.

Morgen op de dagelijkse temperatuurgang kans op verspreide onweersbuien over heel het land, ook dan is veel neerslag op korte tijd mogelijk. Organisatieniveau voor de buien is zowel vandaag als morgen multicell.

V.w.b. de Skywarn-meldingen: naar verwachting zijn de zwaarste buien voor het noordoosten, dus m.n. daar meldkansen voor wolkbreuk/zware neerslag, grote/veel hagel of eventueel daardoor of blikseminslag veroorzaakte schade of overlast.

Het KNMI waarschuwt (Code Geel): "Later in de middag ontstaan er vooral in het oosten enkele onweersbuien, naar het noorden van het land trekken. Bij deze buien kan lokaal hagel voorkomen en kan er plaatselijk in korte tijd veel neerslag vallen, hiervan kunnen verkeer en buitenactiviteiten hinder ondervinden." Estofex geeft een level-1 over vrijwel heel het land m.u.v. het uiterste westen en noordwesten, vnl. voor "excessive rain".

UPDATE 25/7 10:45 - Gisteren opnieuw veel berichten over wateroverlast, natuurlijk in de eerste plaats de ellende bij onze zuiderburen in de provincie Namen, maar ook in West-Brabant, Zeeland en Friesland ging het soms behoorlijk mis.
Vandaag de volgende ronde, onder invloed van de dagelijkse temperatuurgang vorming van forse onweersbuien waarbij opnieuw veel neerslag mogelijk is. De buien ontstaan in een setting met tot rond 1000 J/Kg MUCAPE, 0-6km windschering net wel of net niet voldoende voor vorming van multicellen, en weer tot > 35mm voor neerslag beschikbaar water in de berekeningen van ECMWF. Traag trekkende, evt. clusterende, single- of multicells kunnen lokaal voor de nodige wateroverlast zorgen. Op de avond nemen de buien geleidelijk af.

V.w.b. de Skywarn meldingen aandacht voor schade/overlast door blikseminslag of veel neerslag, en verder het optreden van wolkbreuken of zware neerslag.

Het KNMI waarschuwt (Code Geel) over het hele land m.u.v. de Wadden-eilanden: "Vanmiddag ontwikkelen zich in het hele land enkele stevige onweersbuien. In de loop van de avond zullen de buien geleidelijk uitdoven." Estofex komt met een level-1 over o.a. vrijwel heel NL: "A level 1 is issued for SE England, N France, BeNeLux and Denmark mainly for excessive convective precipitation."

Onweer/blikseminslag | Wateroverlast/(zware) neerslag

Media (13)Meldingen (2)Sluiten