27/11/2021 (niet ingelogd)

Spotterbericht 708

DISCLAIMER: het Skywarn Nederland spotterbericht is geen accurate weersverwachting noch bedoeld als waarschuwing richting het publiek en mag niet als zodanig gebruikt worden! Het attendeert onze waarnemers op mogelijk te verwachten extreme weersverschijnselen welke de Skywarn meldcriteria kunnen halen of overschrijden tijdens, of direct na, de aangegeven geldigheidsperiode.

Geldig28-06-2021 14:45 - 29-06-2021 21:00
Uitgifte28-06-2021 14:49
Update29-06-2021 11:00

Laat bericht deze keer i.v.m. werk... Dat betekent dat we voor vandaag al lang en breed in de nowcastfase zitten! Voor zowel vandaag als morgen is buienvorming over ons land m.n. voorzien op convergentie in thermische laagjes die in de warme luchtmassa ontstaan. Vooral over de hele oostelijke helft zware buien met onweer, hagelkans en veel neerslag. Voor het zuidoosten is de zaak echter verstoord door een binnengelopen buiencomplex (aanvankelijk een deactiverend MCV) waardoor de temperatuur aanzienlijk gedrukt is. Het lijkt dus zaak de oostkant van het neerslaggebied en de (noord-)oostelijke provincies er vooruit in de gaten te houden als het gaat om de zwaarste buien. CAPE > 1500 J/Kg en voldoende schering voor goed georganiseerde multicellen.

Morgen opnieuw een thermische vore met onweersbuien naar verwachting meest over het zuiden. CAPE en stroming zijn dan minder waardoor buien minder georganiseerd zullen zijn maar ook trager verder trekken, met lokaal grotere kans op wateroverlast tot gevolg. Hiervoor verschijnt zonodig een update.

Voor Skywarn zijn schade door blikseminslag of veel neerslag, en wolkbreuken/zware neerslag aandachtspunten.

Het KNMI waarschuwt (Code geel):"Vanmiddag strekken stevige regen- en onweersbuien van zuid naar noord over het land. Met name in het oosten en noordoosten is daarbij kans op hagel en windstoten. Vanavond verlaten de laatste buien het noorden."

UPDATE 29/6 11:00 - de meer fijnmazige modellen zijn het niet eens over de aandachtsgebieden voor de zwaardere buien vandaag. Het zal i.i.g. gaan om gebieden ten zuidoosten of oosten van de thermische vore die vandaag (ongeveer) van NO-ZW over land komt te liggen, maar waar die vore zich precies bevindt en in hoeverre de richting ervan "gekanteld" is voer voor nowcasting.
De zwaarste buien dus over het oosten/zuidoosten maar dat kan aldus de hele zuidoostelijke helft of alleen het uiterste zuidoosten betreffen. Waar alles goed samen valt is tot 1500 J/Kg CAPE, rond 25kts diepe windschering en 30-40mm voor neerslag beschikbaar water beschikbaar. Door de zwakke stroming trekken buien maar langzaam verder wat de kans op wateroverlast vergroot.

Aandachtspunten voor Skywarn zijn dus weer schade door blikseminslag of wateroverlast, of het optreden van wolkbreuken/zware neerslag.

Estofex tekent een level-1 o.a. over Limburg: "mainly for excessive convective precipitation and large hail."

Tags: Onweer/blikseminslag | Wateroverlast/(zware) neerslag

Media (17)Meldingen (9)Sluiten