02/08/2021 (niet ingelogd)

Spotterbericht 704

DISCLAIMER: het Skywarn Nederland spotterbericht is geen accurate weersverwachting noch bedoeld als waarschuwing richting het publiek en mag niet als zodanig gebruikt worden! Het attendeert onze waarnemers op mogelijk te verwachten extreme weersverschijnselen welke de Skywarn meldcriteria kunnen halen of overschrijden tijdens, of direct na, de aangegeven geldigheidsperiode.

Geldig 16-06-2021 20:00 - 19-06-2021 02:00

Uitgifte 16-06-2021 19:37 Update: 18-06-2021 10:45

De warmte (hitte) is gearriveerd en daar hebben we vandaag en de komende dagen mee te maken als vanuit het zuiden warme, en daarbij steeds vochtiger, lucht wordt aangevoerd onder regie van hogedruk over midden-Europa en lagedruk ten westen van ons land. V.w.b. lagedruk: het gaat tijdens de periode meerdere keren om thermische lagedrukgebieden die ten zuiden van ons land zijn ontstaan en waarvan uitlopers over ons land trekken. Die "uitlopers" verdienen aandacht want convergentie in zo'n "vore" is focus voor buienvorming. Buien die ontstaan in settings met ruime onstabiliteit en voldoende tot ruime windschering voor organisatie.

Vanavond en nacht/vroege ochtend naar donderdag: er is een kleine kans dat buien eerder ontstaan over NW-Frankrijk het (uiterste?) zuidwesten van ons land bereiken. Het gaat hierbij om onweersbuien met een hoge(re) basis.

Morgen (donderdag 17 juni) overdag: over het oosten en zuidoosten een bescheiden kans op (een) enkele onweersbui(en). Maar dat gaat dan wel meteen over onweersbuien in een setting met veel onstabiliteit en voldoende windschering voor organisatie tot multicell niveau. Kunnen visueel fraaie exemplaren zijn, vrijstaand en met een hoge wolkenbasis. Hagel en zware windstoten zijn de te verwachten bijverschijnselen. In de namiddag en avond tot ruim 2000 J/Kg MUCAPE en > 25kts diepe windschering beschikbaar (m.n. over het oosten).

Morgenavond en de nacht naar vrijdag: vanaf donderdagmiddag ontstaan over NW-Frankrijk buien in een setting die (daar) ruim voldoende is voor vorming van krachtige supercellen. Deze buien trekken noordwaarts en bereiken via het westen van Belgiƫ op de avond het zuidwesten en bewegen in de late avond en nacht verder over de westelijke helft van ons land. Ze zijn dan inmiddels min of meer geclusterd (al dan niet in de vorm van een MCS) maar dat neemt niet weg dat er rekening moet worden gehouden met zwaar onweer met veel neerslag, forse hagel en zware windstoten.

Vrijdag overdag/avond: de nodige onweersbuien over heel NL, opnieuw van soms zwaar te noemen gehalte. Een beperkende factor kan zijn de door de eerdere buienactiviteit achtergelaten bewolking die de temperatuurstijging drukt. Als het allemaal goed valt vrijdagmiddag MUCAPE 1500-2000 J/Kg en > 25kts diepe windschering voor buien beschikbaar.

In de nanacht naar zaterdag en zaterdagochtend trekken de buien noordwaarts het land uit en keert de rust terug als een hogedruk-impuls zich doet gelden.

Let op: de weermodellen zijn het redelijk eens over wat er staat te gebeuren maar over de precieze locatie (50-100 km meer westelijk of oostelijk) en timing (4 uur eerder of later) is dat niet het geval! Nowcasten dus! Voor dit bericht is gekeken naar de kaarten zoals die begin van vanmiddag stonden maar in de nieuwere runs zijn die verschillen opnieuw zichtbaar.

Over de hele periode verdienen v.w.b. de Skywarn-meldingen aandacht: schade door wind, blikseminslag en/of veel neerslag op korte tijd, wolkbreuken/zware neerslag met overlast, intens onweer (meldcriterium minstens 60 ontladingen/min.), grote hagel (minstens 2cm steengrootte of dikte gesloten hageldek) en de windstoten die het meldcriterium van 90 km/u kunnen halen.

Het KNMI waarschuwt voor donderdagavond en -nacht (Code Geel): "Morgen in de loop van de avond trekken vanuit het zuiden uit zware onweersbuien over het westen. De buien beginnen in Zeeland en het westen van Noord-Brabant, trekken later over Zuid Holland en Utrecht en in de nacht over Noord Holland, Flevoland en de westelijke Waddeneilanden." Estofex gaf gisteren een "extended forecast" uit en komt met een level-1 area over het grootste deel van NL m.u.v. de meest westelijke provincies: "A level 1 covers parts of CNTRL Spain to France to Benelux/W-Germany and Switzerland for a hail/heavy rainfall and isolated severe wind gust threat."

UPDATE 17/6 15:00 - De buien worden pas ruim na middernacht verwacht en trekken vanuit het zuidwesten over vnl. het westen, en daarna (morgenochtend) het midden en noorden. Er zijn ook berekeningen die komende nacht eerst nog een onweercomplex over Midden-Brabant laten zien. Morgenmiddag opnieuw zware buien vanuit het zuidwesten die vervolgens over het midden en noorden trekken, voor deze buien is zeer ruime onstabiliteit en schering beschikbaar zodat mogelijk supercellen kunnen worden gevormd voordat de zaak aan elkaar clustert. Voor beide situaties zouden volgens de huidige berekeningen het oosten/zuidoosten grotendeels buiten schot blijven - maar het blijft nowcasten en neem dat gezien de mogelijke gehalte van de buien serieus.
Het KNMI waarschuwt (Code Geel) voor zware onweersbuien met veel neerslag, hagel en zware windstoten. Estofex heeft over vrijwel heel NL m.u.v. het uiterste noordwesten een level-1 area uitstaan voor zware windstoten.

UPDATE 18/6 10:45 - Nadat vanmorgen een aantal zware onweersbuien schade en overlast in Brabant veroorzaakten, worden er in de loop van de middag opnieuw onweersbuien over de zuidelijke helft gevormd die vervolgens in kracht toenemend NNO-waarts trekken. De setting vermogelijkt vorming van krachtige multicellen en supercellen. Bij de buien windstoten en hagel die de Skywarn meldcriteria kunnen halen (resp. 90 km/u en minstens 2cm steengrootte of dikte hageldek). Het zuidoosten blijft volgens de meeste modellen buiten schot.
Estofex komt met een level-2 over vrijwel heel NL: "A level 2 was issued across the Netherlands and northern Germany for hail, tornadoes, wind gusts, and to a lesser extent for localized heavy rainfall." Het KNMI waarschuwt (Code Geel) over heel NL: "In de tweede helft van de middag ontstaan er boven het zuiden van het land onweersbuien. Deze buien kunnen zwaar uitpakken met zware windstoten en hagel. Lokaal kan er veel neerslag in korte tijd vallen, met wateroverlast tot gevolg. De buien bewegen in de avond van zuid naar noord over het land en verlaten het noordoosten aan het einde van de avond."

Tags: Hagel(-schade) | Onweer/blikseminslag | Wind/storm (-schade)

Media (31)Meldingen (33)Sluiten