24/06/2021 (niet ingelogd)

Spotterbericht 701

DISCLAIMER: het Skywarn Nederland spotterbericht is geen accurate weersverwachting noch bedoeld als waarschuwing richting het publiek en mag niet als zodanig gebruikt worden! Het attendeert onze waarnemers op mogelijk te verwachten extreme weersverschijnselen welke de Skywarn meldcriteria kunnen halen of overschrijden tijdens, of direct na, de aangegeven geldigheidsperiode.

Geldig 24-05-2021 11:30 - 25-05-2021 19:00

Uitgifte 24-05-2021 11:43

Soms lijken deze berichten op elkaar - en dat kan want we hebben nog steeds te maken met aanvoer van te koele lucht, passage van fronten en troggen en v.w.b. de onstabiliteit, een belangrijke rol voor de dagelijkse temperatuurgang.
Nadat een aan een occlusie verbonden neerslagzone, actueel over ons land, vanmiddag via de oostgrens het land verlaten heeft volgen vanuit het zuidwesten een aantal troggen waarbij op hoogte (500hPa vlak) de temperatuur afneemt tot zo'n -30°C. Vanaf de namiddag buien over vnl. het westen, midden en zuiden met kans op onweer en hagel erbij. In de avond nemen door de temperatuurgang de buien geleidelijk in kracht af, zodat aannemelijk de zwaarste exemplaren voor het zuidwesten en uiterste zuiden zullen zijn in de namiddag en vroege avond. Met name aan de westkusten blijft een bescheiden kans op onweer tot in de nacht staan.

Er is max. 500-750 J/Kg CAPE beschikbaar en voldoende diepe windschering voor vorming van multicellen. Overigens is de windschering voor de buien uit aanmerkelijk beter (EC laat dit duidelijk zien) maar de overlap met de onstabiliteit ontbreekt goeddeels en is de vraag of een eventuele bui in dat regime voldoende in hoogte kan ontwikkelen om het volledige windprofiel te kunnen aanspreken.

Ook morgen overdag buien met onweer en kans op hagel, er is dan iets meer onstabiliteit maar minder windschering beschikbaar zodat het zal gaan om single cells.

Skywarngewijs zijn schade door blikseminslag of wateroverlast de voornaamste aandachtspunten. De buien trekken snel genoeg verder en er wordt ook geen hoge voor neerslag beschikbaar hoeveelheid water berekend, maar bij de zwaarste buien blijft veel neerslag op korte tijd mogelijk. Van bijbehorende windstoten wordt niet verwacht dat het meldcriterium (90 km/u) gehaald wordt.

Het KNMI waarschuwt met een Code Geel over de zuidelijke provincies: "Later vanmiddag en vanavond komen er in het zuiden van het land enkele stevige regen- en onweersbuien voor, met daarbij kans op hagel en windstoten tot 65 km/uur."

Tags: Hagel(-schade) | Onweer/blikseminslag

Media (4)Meldingen (2)Sluiten