23/09/2021 (niet ingelogd)

Spotterbericht 700

DISCLAIMER: het Skywarn Nederland spotterbericht is geen accurate weersverwachting noch bedoeld als waarschuwing richting het publiek en mag niet als zodanig gebruikt worden! Het attendeert onze waarnemers op mogelijk te verwachten extreme weersverschijnselen welke de Skywarn meldcriteria kunnen halen of overschrijden tijdens, of direct na, de aangegeven geldigheidsperiode.

Geldig21-05-2021 11:30 - 22-05-2021 14:00
Uitgifte21-05-2021 11:54

Een depressie met de kern momenteel over de Engelse kust aan de Ierse Zee trekt oostwaarts en bereikt morgen in de loop van de dag de Deense kust na ten noorden van ons land getrokken te zijn. Aan de zuidkant veel wind en we krijgen, zo aan de weerkaarten te zien, te maken met twee ingedraaide occlusies. Er vooruit momenteel al aanvoer van koude lucht op hoogte waardoor de onstabiliteit toeneemt, de buienactiviteit zal verder worden aangejaagd bij een trogpassage vanavond.

Door de sterke stroming op hoogte bij buien vanaf vanmiddag tot in de komende nacht kans op zware windstoten, vooral over de westelijke provincies, IJsselmeer en Wadden. Verder bescheiden onweerkansen, meest uitgesproken is dat voor het zuidoosten waar meer onstabiliteit en ook ruimere windschering beschikbaar is.

Skywarngewijs vooral aandacht voor de windstoten, die zeker over de genoemde gebieden het meldcriterium van 90 km/u kunnen overschrijden (mogelijk wordt > 100 km/u gehaald) en verder schade door blikseminslag of windstoten. Naar verwachting zullen windstoten morgen overdag het meldcriterium niet meer kunnen halen.

Het KNMI waarschuwt (Code Geel): "Vandaag komen er in de kustgebieden en op het IJsselmeer zware windstoten voor van 75-90 km/u uit een zuidwestelijke richting. In de nacht naar zaterdag neemt de wind weer af." Estofex heeft een ruime Level-1 area uitstaan over o.a. het oosten en zuidoosten van ons land: "A level 1 was issued across Benelux into far NW Germany mainly for an isolated tornado/hail but mainly for a severe wind gust threat." [sic]

Tags: Onweer/blikseminslag | Wind/storm (-schade)

Media (7)Meldingen (84)Sluiten