23/09/2021 (niet ingelogd)

Spotterbericht 699

DISCLAIMER: het Skywarn Nederland spotterbericht is geen accurate weersverwachting noch bedoeld als waarschuwing richting het publiek en mag niet als zodanig gebruikt worden! Het attendeert onze waarnemers op mogelijk te verwachten extreme weersverschijnselen welke de Skywarn meldcriteria kunnen halen of overschrijden tijdens, of direct na, de aangegeven geldigheidsperiode.

Geldig18-05-2021 11:00 - 19-05-2021 20:00
Uitgifte18-05-2021 10:01
Update19-05-2021 11:50

We hebben nog steeds te maken met aanvoer vanuit het westen van koele lucht waarin (ver)storingen in de vorm van lagedruk kernen, occlusie(s) en trogpassage(s) meekomen. Opnieuw gaat de combi hiervan met de dagelijkse temperatuurgang op de middagen en begin van de avonden buien met kans op onweer, hagel en lokaal veel neerslag opleveren. De onstabiliteit is het hoogst over de oostelijke helft zodat daar de zwaarste exemplaren verwacht kunnen worden. Setting MUCAPE > 500 J/Kg, weinig stroming (dus lage treksnelheid) en weinig windschering zodat het om single cells zal gaan.

Onderbelicht in het vorige bericht is de kans op (spout-type) hozen, deze werd tamelijk ruim berekend voor maandagmiddag over het noordoosten en inderdaad werden er waargenomen. Gelukkig ook door geregistreerde waarnemers zodat we meldingen in de Skywarn database terugzien, maar opnieuw is wel duidelijk dat er met name in het noorden en westen onvoldoende Skywarn-waarnemers zijn. Dus! Voor wie mee wil doen en bereid is zich een stukje Skywarn-methode eigen te maken: we zijn altijd op zoek naar gemotiveerde waarnemers. Registreren kan via https://www.skywarn.nl/registreer.php

Ook voor woensdagmiddag is er weer een goede kans op hozen ("landspouts") over de drie noordoostelijke provincies, nog meer kans zelfs als op maandag lijkt het. Dat samen met weer schade door blikseminslag of door wateroverlast, wolkbreuken, en in een enkel geval vorming van een hageldek dat het meldcriterium (minstens 2cm dik) haalt, zijn de Skywarn aandachtspunten.

Er staan op moment van opstellen van dit bericht geen weerwaarschuwingen uit.

UPDATE 19/5 8:45 - De meeste onweersactiviteit naar het zich laat aanzien in de eerste helft van de middag bij trogpassage, begin van de avond neemt de activiteit af. De eerder berekende spoutkans over het noordwesten en noorden wordt momenteel minder ruim berekend, maar aandacht hiervoor blijft gepast.
Het KNMI waarschuwt (Code Geel): "Van het westen uit komen er enkele onweersbuien, die plaatselijk gepaard gaan met hagel en mogelijk ook veel neerslag in korte tijd. In de loop van de middag en avond nemen de buien van het noordwesten uit in activiteit af."

UPDATE 19/5 11:50 - Zojuist zijn er over het IJsselmeer meerdere waterhozen waargenomen bij passage van een onweersbui. Het KNMI heeft de onweerwaarschuwing uitgebreid tot over heel NL m.u.v. de Wadden en over het IJsselmeergebied een waarschuwing geplaatst voor waterhozen.

Tags: Hagel(-schade) | Onweer/blikseminslag | Tornado/hoosverschijnsel(en) | Wateroverlast/(zware) neerslag

Media (2)Meldingen (3)Sluiten