23/09/2021 (niet ingelogd)

Spotterbericht 697

DISCLAIMER: het Skywarn Nederland spotterbericht is geen accurate weersverwachting noch bedoeld als waarschuwing richting het publiek en mag niet als zodanig gebruikt worden! Het attendeert onze waarnemers op mogelijk te verwachten extreme weersverschijnselen welke de Skywarn meldcriteria kunnen halen of overschrijden tijdens, of direct na, de aangegeven geldigheidsperiode.

Geldig15-05-2021 12:00 - 16-05-2021 20:00
Uitgifte15-05-2021 13:32

Eerst nog buien met onweerkans over het noordoosten onder een lagedrukuitloper (vore) met daarin nog restanten van de occusie waarmee we de laatste dagen te maken hadden. Op de weerkaarten zien we daar ook duidelijk hogere onstabiliteit tot wel over 700 J/Kg MLCAPE.
We komen meer en meer onder de invloed van een laag momenteel ten westen van Ierland dat oostwaarts beweegt en morgen over de Ierse zee/het zuiden van Engeland komt te liggen. Momenteel trekt een bijbehorende occlusie van zuidwest naar noordoost over het land met daarbij weer de nodige buienactiviteit. Na passage aanvoer van onstabiele lucht met afnemende temperaturen op hoogte (500hPa vlak) waarin achtereenvolgens een trog en een volgende occlusie passeren. Bij de buien soms veel neerslag en kans op hagel.
Vervolgens kijken we vooral naar morgenmiddag als een volgende trogpassage i.c.m. de dagelijkse temperatuurgang de onweerkansen vergroot. Er is dan ook meer onstabiliteit en windschering beschikbaar, buien kunnen uithalen met onweer, hagel, veel neerslag op korte tijd met mogelijk organisatie tot multicell-niveau.

V.w.b. de Skywarn-meldingen letten we vooral op schade door blikseminslag of door wateroverlast. Ook wolkbreuken en in een enkel geval vorming van een hageldek dat het meldcriterium (minstens 2cm dik) haalt zouden zomaar voorbij kunnen komen. Voor wie de meldcriteria voor een wolkbreuk even niet paraat heeft: zie de meldcriteria op https://www.skywarn.nl/kbdocument.php?id=21

Er staan op moment van opstellen van dit bericht geen weerwaarschuwingen uit. Over (o.a.) noordoost-NL staat vandaag een Estofex level-1 ingetekend "mainly for excessive rainfall".

Tags: Hagel(-schade) | Onweer/blikseminslag | Wateroverlast/(zware) neerslag

Media (3)Meldingen (2)Sluiten