24/06/2021 (niet ingelogd)

Spotterbericht 694

DISCLAIMER: het Skywarn Nederland spotterbericht is geen accurate weersverwachting noch bedoeld als waarschuwing richting het publiek en mag niet als zodanig gebruikt worden! Het attendeert onze waarnemers op mogelijk te verwachten extreme weersverschijnselen welke de Skywarn meldcriteria kunnen halen of overschrijden tijdens, of direct na, de aangegeven geldigheidsperiode.

Geldig 09-05-2021 00:00 - 10-05-2021 10:10

Uitgifte 08-05-2021 22:05

Eindelijk bereikt, na een "ouderwets" koel voorjaar, onder regie van een laag westelijk van Ierland en hoge druk over het continent, warme lucht ons land - en levert meteen de eerste zomerse onweersetup. Nou ja, eigenlijk 3 setups. Het is echter, zelfs aan de hand van de laatste modelruns lastig te bepalen hoe e.e.a. precies zal uitpakken.

Het begint al in de vroege ochtend als een zone met onstabiele lucht ons land bereikt. De timing is niet handig omdat temperatuurstijging nog amper heeft plaatsgevonden en bovendien is niet echt duidelijk wat nu de echte trigger voor deze buien is maar de meeste modellen en verwachtingen komen met buien met kans op hagel en veel neerslag op korte tijd. De meeste berekeningen laten in de ochtend een groep van (later mogelijk clusterende) buien ontstaan over het zuidwesten die vervolgens noordoostwaarts trekken. Hoe ver oostelijk de buien kunnen reiken is onzeker. Ook zijn er berekeningen die buien pas ter hoogte van midden-NL laten ontstaan en ook in mindere getale. Nowcasten dus waarbij het wat lastig is dat de buien pas over ons land of net over het noorden van Belgiƫ lijken te ontstaan.

Zondagavond nadert vanuit het westen een koufront met er vooruit convergentie in een thermische vore. Vooral daarop worden zware onweersbuien verwacht met kans op veel ontladingen, zware windstoten, veel neerslag op korte tijd en hagel. De buien zijn naar verwachting vooral voor de westelijke helft en trekken in NNO richting verder.

Maandagochtend opnieuw onweersbuien als het koufront zich aandient en vanuit het zuidwesten noordoostwaarts beweegt, ook nu weer vooral voor de westelijke provincies, het is twijfelachtig of deze buien verder landinwaarts kunnen opdringen.

Bij alle buien kans op onweer, hagel, zware windstoten en veel neerslag al zal wateroverlast kunnen meevallen gezien de treksnelheid - maar er kunnen natuurlijk meerdere buien passeren. De zwaarste buien worden zondagavond verwacht op de convergentie voor het koufront uit, deze profiteren van de meeste forcering en onstabiliteit waarbij de schering ruim voldoende is voor organisatie tot multicell-niveau. Het oosten en zuidoosten lijkt bij alle situaties buiten schot te blijven.

V.w.b. de Skywarn meldingen aandacht voor schade door blikseminslag of windstoten, overlast door neerslag, windstoten die het meldcriterium (90 km/u) halen en hagel (minstens 2cm steengrootte of dikte hageldek).

Het KNMI waarschuwt ("Code Geel"): "Zondagochtend kunnen er vooral in het het westen en midden van het land enkele onweersbuien voorkomen. Deze buien kunnen lokaal gepaard gaan met hagel en windstoten tot ca. 60 km/u.
Vanaf halverwege zondagavond kunnen in het westen van het land opnieuw onweersbuien voorkomen. Lokaal is er weer hagel mogelijk en er kunnen zeer lokaal zware windstoten optreden tot ca. 80 km/u. Bovendien kan er in korte tijd veel neerslag vallen, met lokale wateroverlast tot gevolg."

Tags: Hagel(-schade) | Onweer/blikseminslag | Wateroverlast/(zware) neerslag | Wind/storm (-schade)

Media (4)Meldingen (1)Sluiten