09/05/2021 (niet ingelogd)

Spotterbericht 692 geldig 03-05-2021 18:00 - 04-05-2021 21:00

DISCLAIMER: het Skywarn Nederland spotterbericht is geen accurate weersverwachting noch bedoeld als waarschuwing richting het publiek en mag niet als zodanig gebruikt worden! Het attendeert onze waarnemers op mogelijk te verwachten extreme weersverschijnselen welke de Skywarn meldcriteria kunnen halen of overschrijden tijdens, of direct na, de aangegeven geldigheidsperiode.

Uitgifte 03-05-2021 17:19 (LT)

Spotterbericht #682 voor 3/4-5-2021

Een actief lagedrukgebied actueel over het noorden van Ierland trekt ten noorden van ons land oostwaarts om morgen in de loop van de dag de Deense kust te bereiken. Ons weer wordt de komende nacht en morgen bepaald door bijhorende frontpassage, daarna trogpassage vnl. van belang voor de zuidelijke helft en tot slot passage van de ingedraaide occlusie van noord naar zuid met meeste impact voor de noordelijke helft.

De frontpassage van west naar oost lijkt een dubbel-constructie met eerst een neerslagzone gevolgd door buien op het grond(kou-)front. De buienactiviteit houdt i.v.m. met de trog- en occlusiepassage naar verwachting tot op morgenavond aan. De buien kunnen pittig uitvallen in een setting met over de periode weinig onstabiliteit maar ruime diepe windschering, genoeg voor goed georganiseerde multicells of wellicht zelfs (een) low-topped supercell(s) - als het allemaal lukt is ook onweer en hagel mogelijk.

V.w.b. de Skywarnmeldingen moeten eerst de windstoten genoemd worden, eerst aan de westelijke kusten in de nacht/nanacht en morgen vooral over de zuidelijke helft bij buien, kan het meldcriterium van 90 km/u gehaald worden. Verder eventuele schade door de wind of blikseminslag.

Het KNMI waarschuwt ("Code Geel") voor de windstoten: "Vanaf komende nacht zijn langs de westkust en in het Waddengebied zware windstoten mogelijk van 75-90 km/uur. Morgen overdag kunnen ook elders in het land vooral tijdens buien zware windstoten voorkomen tot ca. 80 km/uur, in de Limburgse heuvels tot ca. 90 km/uur."

Tags: Wind/storm (-schade)

Media (6)Meldingen (47)Sluiten