23/04/2021 (niet ingelogd)

Spotterbericht 687 geldig 05-04-2021 12:30 - 06-04-2021 23:59

DISCLAIMER: het Skywarn Nederland spotterbericht is geen accurate weersverwachting noch bedoeld als waarschuwing richting het publiek en mag niet als zodanig gebruikt worden! Het attendeert onze waarnemers op mogelijk te verwachten extreme weersverschijnselen welke de Skywarn meldcriteria kunnen halen of overschrijden tijdens, of direct na, de aangegeven geldigheidsperiode.

Uitgifte 04-04-2021 12:39 (LT)

Komende nacht passeert een koufront van noord naar zuid over ons land; het zal naar verwachting op de vroege maandagochtend de NL/B grensstreken bereikt hebben. Na passage wordt met een krachtige noordwestelijke stroming polaire lucht aangevoerd - de kou-inval is indrukwekkend te noemen, op ruim 5 km hoogte neemt de luchttemperatuur over midden-NL in 12 uur tijd met ongeveer 20 graden af tot ongeveer -40°C of zelfs nog iets lager!
Deze stroming met koude bovenluchten en bijbehorende buienactiviteit blijft de komende dagen in stand waarbij pas op woensdag de activiteit afneemt. De buien zijn van het type dat bij deze setting verwacht kan worden met kans op winterse neerslag (korrelhagel, sneeuw) en onweer (niet grootschalig). Gezien het lage 0-graden niveau en temperaturen en stroming op 850 en 700hPa kan het komen tot soms intense sneeuwval met daarbij de opmerking dat de buien snel verder trekken. In de nanacht en vroege ochtend kan het bij 2-meter temperaturen van maar enkele graden boven nul komen tot een kortdurend sneeuwdek.
Extra aandacht geldt een kleine storing met op maandagavond de kern aan of over de uiterst noordwestelijke Duitse kust. Aan de westkant ervan veel wind en buien, met - vooral tijdens buien - kans op zware windstoten tot rond 100 km/u voor de Wadden, IJsselmeer en de noordwestelijke en noordelijke kustgebieden, e.e.a. afhankelijk van de uiteindelijke precieze positie van de storing.

V.w.b de Skywarn-meldingen letten we vooral op de windstoten (melden vanaf 90 km/u), eventuele zware winterse neerslag (meldcriterium zware sneeuwval minder dan 200 meter zicht) of waargenomen schade aangericht door blikseminslag, wind of gladheid.

Het KNMI waarschuwt ("Code Geel") voor de windstoten: "Maandagavond is er in het noorden vooral tijdens buien kans op zware windstoten van 80-100 km/uur uit een noordwestelijke richting. In de nacht naar dinsdag neemt de wind weer wat af."

Tags: Onweer/blikseminslag | Wind/storm (-schade) | Winterse neerslag/gladheid

Media (12)Meldingen (62)Sluiten