23/04/2021 (niet ingelogd)

Spotterbericht 686 geldig 26-03-2021 13:00 - 27-03-2021 15:00

DISCLAIMER: het Skywarn Nederland spotterbericht is geen accurate weersverwachting noch bedoeld als waarschuwing richting het publiek en mag niet als zodanig gebruikt worden! Het attendeert onze waarnemers op mogelijk te verwachten extreme weersverschijnselen welke de Skywarn meldcriteria kunnen halen of overschrijden tijdens, of direct na, de aangegeven geldigheidsperiode.

Uitgifte 26-03-2021 13:33 (LT)

Spotterbericht #686 voor 26/27-3-2021

Vanavond passage van een koufront behorend bij een lagedrukgebied (dan) in de omgeving van IJsland, in de nanacht/vroege zaterdag gevolgd door een trog, beide zullen van west naar oost over ons land trekken.
Het koufront is naar verwachting actief met een smalle band intense neerslag en windstoten. Hoe actief is nowcasten, sommige berekeningen komen met boogsegmenten (een LEWP), deze kans wordt ook genoemd in de KNMI Guidance. Na passage van het front neemt de bovenluchttemperatuur af, dit gaat verder op nadering en passage van de trog waarbij op het 500hPa vlak temperaturen tot onder -35°C berekend worden. Dit alles betekent buien met zeker in de nanacht en op zaterdagochtend kans op onweer, (korrel-)hagel en windstoten. Zaterdagmiddag neemt de activiteit af, het laatst over de oostelijke helft.

V.w.b. de Skywarn-meldingen letten we naast de kans op schade door blikseminslag vooral op de hagel gezien de gebeurtenissen op 12 en 13 maart jl. Het kwam tot plotselinge gladheid door hagelval, evt. schade daardoor (i.v.m. ongevallen) kan gemeld worden als schade met als oorzaak winterse neerslag/gladheid. Verder natuurlijk weer hagel melden bij steengrootte van minstens 2 cm of een gesloten dek van minstens 2cm. Het maakt daarbij niet uit of het harde ("zomer") hagel of korrelhagel betreft (al zijn dat inderdaad verschillende vormen).
Van de windstoten wordt niet verwacht dat het meldcriterium van 90 km/uur gehaald zal worden.

Er staan op moment van opstellen van dit bericht geen weerwaarschuwingen uit.

Tags: Hagel(-schade) | Onweer/blikseminslag | Winterse neerslag/gladheid

Media (8)Meldingen (1)Sluiten