23/04/2021 (niet ingelogd)

Spotterbericht 685 geldig 12-03-2021 11:00 - 13-03-2021 18:00

DISCLAIMER: het Skywarn Nederland spotterbericht is geen accurate weersverwachting noch bedoeld als waarschuwing richting het publiek en mag niet als zodanig gebruikt worden! Het attendeert onze waarnemers op mogelijk te verwachten extreme weersverschijnselen welke de Skywarn meldcriteria kunnen halen of overschrijden tijdens, of direct na, de aangegeven geldigheidsperiode.

Uitgifte 12-03-2021 11:02 (LT)

Vanmiddag gekoppeld aan een storing (CAD) passage van een zone met buien van west naar oost, deze staan in een setting met enkele honderden J/Kg MUCAPE en (!) vooral over het ruim genomen zuiden ruime windscheringswaarden zowel voor de bulk (0-6km) als de low level shear. Het zal dus kunnen gaan om pittige exemplaren met kans op onweer en hagel met organisatie tot multicell-niveau, over het zuiden wellicht nog verdere organisatie met de kanttekening dat extreem-weer parameters als supercell-indicatie en STP (tornado-kans) niet, of nagenoeg niet, berekend zijn.
Morgen voormiddag is een koufront-passage in de hoofdrol, waarbij lijnvormige buienorganisatie verwacht wordt. Buienlijn, mogelijk met vorming van boogsegmenten, met opnieuw kans op onweer en hagel en (met name) zware windstoten, aan de kusten zelfs tot 100 km/u maar ook landinwaarts worden zware windstoten verwacht. Na passage van het front neemt de onstabiliteit toe zodat ook op de middag nog pittige buien kunnen voorkomen. Voor morgenmiddag verschijnt zonodig een update.

V.w.b. de Skywarn-meldingen zijn uiteraard opnieuw de windstoten meest van belang, vooral morgen kan weer het meldcriterium van 90km/u (soms ruim) overschreden worden. Verder weer schade door de windstoten of blikseminslag.

Het KNMI waarschuwt met een Code Geel voor de windstoten morgen: "Zaterdag overdag kunnen er zware windstoten voorkomen van circa 80 km/uur. Bij buien zijn er windstoten mogelijk tot 90 km/uur, in de kustgebieden tot 100 km/uur."

UPDATE 12/3 23:45 - Morgen al vroeg koufrontpassage met op en direct na het front lijnvormig georganiseerde buien, waarbij zware windstoten het grootste risico vormen. Bij de buien veel neerslag op korte tijd, onweer en hagel.
Na passage neemt de temperatuur op hoogte af (-30 tot -34°C op 500hPa) en dat betekent tot op het begin van de middag verdere buien die zeker over het zuidoosten en uiterste oosten staan in ruime windschering waarbij vergaande organisatie mogelijk is, over de genoemde gebieden is vorming van een enkele low-topped supercell dan ook niet uit te sluiten.
Over de noordelijke provincies houdt de buienactiviteit het langst aan maar dan wel bij minder, en daarbij ook verder afnemende, windschering.

V.w.b. Skywarn meldingen de in eerder bericht genoemde zaken met de nadruk op de zware windstoten maar daar kunnen we gezien vandaag ook grote hagel en of vorming van een hageldek (in beide gevallen meldcriterium minstens 2cm) aan toevoegen.

Het KNMI waarschuwt met een Code Geel: "Zaterdag overdag kunnen er zware windstoten voorkomen van circa 80 km/uur. Bij buien zijn er windstoten mogelijk tot 90 km/uur, in de kustprovincies 90-100 km/u, vlak aan zee tot rond 100 km/uur."

Tags: Onweer/blikseminslag | Wind/storm (-schade)

Media (10)Meldingen (58)Sluiten