23/04/2021 (niet ingelogd)

Spotterbericht 684 geldig 10-03-2021 22:00 - 11-03-2021 23:00

DISCLAIMER: het Skywarn Nederland spotterbericht is geen accurate weersverwachting noch bedoeld als waarschuwing richting het publiek en mag niet als zodanig gebruikt worden! Het attendeert onze waarnemers op mogelijk te verwachten extreme weersverschijnselen welke de Skywarn meldcriteria kunnen halen of overschrijden tijdens, of direct na, de aangegeven geldigheidsperiode.

Uitgifte 10-03-2021 22:54 Update: 11-03-2021 08:00 (LT)

Onstuimig weer verwacht onder regie van een randstoring behorend bij een actief lagedrukgebied bij IJsland. Deze randstoring bevindt zich de komende nacht over het uiterste noorden van het VK en beweegt verder oostwaarts. Sommige berekeningen laten de kern uitdiepen tot onder 960hPa. Bij ons neemt de zuidwestelijke wind steeds verder toe en komt het mogelijk morgen enige tijd tot zuidwesterstorm over het noordwesten. Vooruit en bij passage van het koufront zware windstoten aan de westelijke en noordelijkse kustgebieden tot over 100 km/u, meer landinwaarts tot over 90 km/u.
Na passage van het koufront volgt een trogpassage en koelen de bovenluchten af tot ruim onder -30°C op 500hPa. De buienactiviteit neemt daarbij in de middag en avond toe, met nog steeds een krachtige bovenstroming zijn bij buien opnieuw zware windstoten mogelijk.
Bovendien is er sprake van een setting met ruime windschering zodat pittige georganiseerde exemplaren met hagel en onweer erbij mogelijk zijn, beperkende factor is morgen eerst nog de geringe onstabiliteit, maar wellicht dat tegen en op de avond buien zich verder kunnen ontwikkelen. De treksnelheid van de in oostelijke of noordoostelijke richting bewegende buien is hoog.

V.w.b. de Skywarn-meldingen zien we natuurlijk de kans op schade door blikseminslag mocht het tot onweer komen, maar de hoofdrol is weggelegd voor de windstoten die het meldcriterium van 90 km/u overschrijden of de daardoor aangerichte schade.

Het KNMI waarschuwt (Code Geel): "Morgen komen er in het hele land zware windstoten voor van 75-90 km/uur uit een zuidwestelijke richting. De windpiek valt in de tweede helft van de ochtend en aan het begin van de middag. Op dat moment is er in het noorden en westen plaatselijk kans op zeer zware windstoten van 100-110 km/uur."

UPDATE 11/3 08:00 - Estofex komt met een Level-1 over o.a. de hele Benelux: "A level 1 was issued across north-western France into the Benelux countries and northern and central Germany mainly for severe wind gusts."

Tags: Wind/storm (-schade)

Media (14)Meldingen (151)Sluiten