24/06/2021 (niet ingelogd)

Spotterbericht 683

DISCLAIMER: het Skywarn Nederland spotterbericht is geen accurate weersverwachting noch bedoeld als waarschuwing richting het publiek en mag niet als zodanig gebruikt worden! Het attendeert onze waarnemers op mogelijk te verwachten extreme weersverschijnselen welke de Skywarn meldcriteria kunnen halen of overschrijden tijdens, of direct na, de aangegeven geldigheidsperiode.

Geldig 14-02-2021 21:00 - 15-02-2021 11:30

Uitgifte 14-02-2021 21:19

Spotterbericht #683 voor 15-2-2021

Jammer genoeg voor de schaatsers en liefhebbers van sneeuwtaferelen komt aan de winterse periode een eind. De hogedruk ten oosten neemt voor ons land in betekenis af waardoor ruimte ontstaat voor aanvoer van zachte lucht vanuit het westen. Deze zachte lucht wordt voorafgegaan door een regenzone die de komende nacht van west naar oost over het land trekt. Naar verwachting zal de neerslag over de westelijke en zuidelijke provincies als regen vallen, over het centrum en noordoosten gaat het om meteorologische ijzel met de nodige kans op overlast en gevaar voor het wegverkeer.

Voor de Skywarn-waarnemers: Daar waar de regen opvriest op de nog koude bodem is natuurlijk kans op gevaarlijke gladheid maar Skywarngewijs gaat het alleen om de 'echte' ijzel, dus onderkoelde regen die meteen op alle objecten ijs afzet. Als gezegd is daarop de meeste kans over het centrum en (het ruime) noordoosten zo vanaf de nanacht tot tegen het middaguur. Aan onze waarnemers extra aandacht gevraagd, gezien de mogelijke impact graag direct melden tijdens het vallen.

Het KNMI heeft een Code Rood uitgezet: "Vanaf halverwege komende nacht en maandagochtend is er in het hele land op uitgebreide schaal kans op verraderlijke gladheid als gevolg van ijzel. Hiervoor is een WEERALARM van kracht. Het weeralarm geldt vanaf 03:00 uur voor Noord- en Zuid Holland en Zeeland. Vanaf 05:00 voor de Waddeneilanden, Friesland, Flevoland, Utrecht, Gelderland en Noord Brabant. Vanaf 07:00 uur voor Groningen, Drenthe, Overijssel en Limburg."

Tags: Winterse neerslag/gladheid

Media (8)Meldingen (71)Sluiten