23/04/2021 (niet ingelogd)

Spotterbericht 682 geldig 06-02-2021 10:00 - 07-02-2021 23:00

DISCLAIMER: het Skywarn Nederland spotterbericht is geen accurate weersverwachting noch bedoeld als waarschuwing richting het publiek en mag niet als zodanig gebruikt worden! Het attendeert onze waarnemers op mogelijk te verwachten extreme weersverschijnselen welke de Skywarn meldcriteria kunnen halen of overschrijden tijdens, of direct na, de aangegeven geldigheidsperiode.

Uitgifte 06-02-2021 10:47 (LT)

+ + + Potentieel gevaarlijke weersomstandigheden worden verwacht + + +

Over de winterinval is al genoeg gezegd en geschreven door de gevestigde meteo-organisaties, details kunnen in dit bericht dus achterwege blijven. De weermodellen zijn het in grote lijnen eens, zij het dat er verschillen zijn als het gaat om de hoeveelheid sneeuw en de uiteindelijke precieze positie van het laag (van belang voor timing en locatie van de zone met meest intense sneeuwval). Voor dit bericht is m.n. gekeken naar 00z run van ECMWF.
De neerslag zal begin zaterdagavond het zuiden bereiken en dan in noordelijke richting uitbreiden terwijl tegelijkertijd met een oostelijke wind koude lucht wordt aangevoerd, waarbij rond middernacht alleen nog voor Zeeland en de zuidelijke helft van Limburg temperaturen boven nul berekend zijn.
Aandacht moet zijn voor zachte lucht die in de nacht naar zondag aan de "achterkant" (zuidkant) van de neerslag op hoogte tijdelijk tot over zuid-NL weet op te dringen, een "smeltlaag" met als resultaat een strook met langdurige ijzel of ijsregen over (uiterst?) zuid-Brabant, midden-Limburg en bij de zuiderburen vooral Antwerpen en Limburg. Langdurige ijzel betekent uiteraard gevaar voor het verkeer maar ook schade door zware ijsafzetting. Beperkende omstandigheden zijn dat een deel als ijsregen valt, de ijzel vooraf wordt gegaan door sneeuw en voor een deel van de genoemde gebieden wellicht nog positieve bodemtemperatuur.
V.w.b. de sneeuw komt het tot max. 15-20cm over een strook over zuid-NL of misschien wat meer richting midden-NL, elders in het land 2 tot 10cm. Er staat veel wind waardoor sneeuwjacht/driftsneeuw optreedt en voor het uiterste noorden/Wadden/IJsselmeer geldt bovendien kans op zware windstoten. Op zondagavond nemen neerslag en wind af, over het noorden is dat in de nacht naar maandag.

Voor de Skywarn waarnemers, de te melden verschijnselen zijn:
- sneeuwval (-jacht) met zicht van 200 meter of minder;
- ijzel of ijsregen;
- windstoten van 90 km/u of meer;
- opgetreden schade door gladheid, ijsafzetting of wind (aangeven in schademelding).

Gezien de impact van dit alles graag per direct melden! Het KNMI heeft alvast een Code Oranje uitgezet: "-- Zondag is er een code oranje voor sneeuw en sneeuwjacht van kracht. -- Vanavond gaat het in het zuiden sneeuwen, in het zuidoosten is ook ijzel mogelijk. Komende nacht breidt de sneeuw zich noordwaarts uit."

Tot slot en in het algemeen: morgen is een dag om serieus met het weer rekening te houden. Volg de updates van het KNMI en de professionele meteobureaus en de berichten voor het wegverkeer. Vermijd als het kan verkeersdeelname en pas buiten op, de combinatie van kou en harde wind zorgt voor gevoelstemperatuur tot lokaal onder -15°C.

Tags: Gevaarlijke situatie wordt verwacht | Wind/storm (-schade) | Winterse neerslag/gladheid

Media (24)Meldingen (96)Sluiten