23/04/2021 (niet ingelogd)

Spotterbericht 679 geldig 29-01-2021 11:00 - 30-01-2021 11:00

DISCLAIMER: het Skywarn Nederland spotterbericht is geen accurate weersverwachting noch bedoeld als waarschuwing richting het publiek en mag niet als zodanig gebruikt worden! Het attendeert onze waarnemers op mogelijk te verwachten extreme weersverschijnselen welke de Skywarn meldcriteria kunnen halen of overschrijden tijdens, of direct na, de aangegeven geldigheidsperiode.

Uitgifte 29-01-2021 11:30 (LT)

Een vore (uitloper van een laag over de Noordzee) ligt momenteel over de noordelijke helft van ons land en zorgt voor een opvallend verschil in weertype: in het uiterste noordoosten oostelijke wind, haalt de temperatuur maar net 1°C en valt sneeuw, terwijl in het uiterste zuiden actueel de 10°C wordt aangetikt bij wind uit westelijke richting.
De koudere lucht zal zich vanavond naar het zuiden uitbreiden als de vore langzaam in die richting beweegt, omdat dit op hoogte al eerder gebeurt neemt vanmiddag over het zuiden de onstabiliteit toe. Dit betekent bij buien een bescheiden onweerkans.
Een ander thema is gladheid: momenteel over het noordoosten door sneeuwval, op de grens van de koude/zachtere lucht een kleine kans op ijzel of ijsregen en later vanavond en komende nacht door bevriezing van natte weggedeelten.

V.w.b. de Skywarn-meldingen vooral aandacht voor te melden schade door blikseminslag of gladheid, of ijzel/ijsregen indien het vallen daarvan waargenomen wordt.

Het KNMI waarschuwt voor gladheid ("Code Geel"): "In het uiterste noordoosten van Groningen is er vandaag kans op gladheid door winterse neerslag. Komende nacht en zaterdagochtend is er vooral in het noorden en midden kans op gladheid door bevriezing van natte wegen."

Tags: Onweer/blikseminslag | Winterse neerslag/gladheid

Media (5)Meldingen (5)Sluiten