23/04/2021 (niet ingelogd)

Spotterbericht 677 geldig 20-01-2021 15:30 - 21-01-2021 18:00

DISCLAIMER: het Skywarn Nederland spotterbericht is geen accurate weersverwachting noch bedoeld als waarschuwing richting het publiek en mag niet als zodanig gebruikt worden! Het attendeert onze waarnemers op mogelijk te verwachten extreme weersverschijnselen welke de Skywarn meldcriteria kunnen halen of overschrijden tijdens, of direct na, de aangegeven geldigheidsperiode.

Uitgifte 20-01-2021 15:27 (LT)

Spotterbericht #677 voor 20/21-1-2021

Een laag momenteel over de noordelijke Noordzee tussen Schotland en het zuiden van Noorwegen diept verder uit waarbij aan de zuidwestkant een uitloper (randstoring) gevormd wordt. De randstoring beweegt in noordoostelijke richting waardoor we met het windveld aan de zuidkant ervan te maken krijgen. Voor de westkust mogelijk kortstondig (?) 9Bft uit zuidwestelijke richting, maar de meeste aandacht gaat uit naar de windstoten juist vooraf en tijdens passage van het koufront dat de komende nacht van west naar oost over ons land passeert.
Voor de westelijke en noordwestelijke kustgebieden, IJsselmeer en Wadden zware windstoten, ook landinwaarts windstoten al zullen die van minder kaliber zijn dan aan de kusten. Morgenmiddag buien over de westelijke kusten, voor de noordwestelijk kustgebieden geldt een onweerkans bij 200-400 J/Kg MUCAPE en ruime (!) 0-6km windschering.

Skywarn aandachtspunten: in de eerste plaats de windstoten die aan de kusten het meldcriterium (90 km/u) kunnen halen, voor het noordwesten mogelijk zelfs ruim tot over 100 km/u. Landinwaarts wordt naar verwachting het meldcriterium niet gehaald. Sommige berekeningen komen met een smalle intense neerslag zone bij de koufrontpassage, in dat geval mogelijke overlast door intense neerslag op korte tijd.
Mocht het morgenmiddag over de daarbij genoemde gebieden tot onweersbuien komen geldt uiteraard kans op schade door blikseminslag.

Het KNMI waarschuwt ("Code Geel") voor de windstoten: "Vanaf het begin van de nacht komen in de kustgebieden zware windstoten voor rond 90 km/uur, langs de noordwestkust 90-100 km/uur. Landinwaarts komen er zware windstoten voor tot 75-80 km/uur, in het zuidoosten tot 85 km/uur, uit zuid- tot zuidwestelijke richting."

Tags: Wind/storm (-schade)

Media (7)Meldingen (74)Sluiten