24/06/2021 (niet ingelogd)

Spotterbericht 676

DISCLAIMER: het Skywarn Nederland spotterbericht is geen accurate weersverwachting noch bedoeld als waarschuwing richting het publiek en mag niet als zodanig gebruikt worden! Het attendeert onze waarnemers op mogelijk te verwachten extreme weersverschijnselen welke de Skywarn meldcriteria kunnen halen of overschrijden tijdens, of direct na, de aangegeven geldigheidsperiode.

Geldig 16-01-2021 10:00 - 17-01-2021 13:00

Uitgifte 16-01-2021 10:16

Vandaag tot aan morgenmiddag hebben we te maken met een aan een van west naar oost passerende occlusie verbonden neerslagzone. Het zal al voldoende bekend zijn dat er sneeuw gaat vallen over het hele land maar vanuit Skywarn-oogpunt letten we vooral op wat meteen daarna op het programma staat. Voor het front uit aanvoer van koude lucht vanuit ZZW richting, na passage wordt met een WNW tot NW stroming zachtere lucht aangevoerd. Omdat het front op hoogte eerder passeert dan aan de grond ontstaat een situatie waarbij op hoogte de neerslag overgaat naar regen die door een laag koude lucht gaat vallen.
Na de sneeuwval is er dus kans op (eerst?) ijsregen en ijzel. V.w.b. de ijzel zijn de meer fijnmazige modellen het erover eens dat het vooral het midden en het noordoosten van ons land betreft, waarbij de ijzelkans zich meest in de nacht of nanacht voordoet. Voor het uiterste noordoosten geldt extra aandacht, daar blijft de kou tot aan het middaguur aanwezig en wordt wat meer onderkoelde neerslag (ijzel) berekend.
Onzekerheden zijn de hoeveelheden en hoe koud het precies zal zijn vooruit grond-frontpassage, actueel zitten modellen wat te laag met de temperaturen op meethoogte.

Voor onze waarnemers: IJzel of ijsregen graag direct melden tijdens het vallen! Gezien de onzekerheden en de impact van ijzel zijn de meldingen meer dan welkom! V.w.b. de sneeuw: intense sneeuwval kan worden gemeld maar let op: zicht moet minder zijn dan 200 meter en dat is meer dan menigeen denkt. Goed inschatten dus en gebruik bij twijfel eventueel hulpmiddelen als Google Maps om de afstand tot zichtbare objecten te bepalen.

Het KNMI waarschuwt ("Code Geel"): "Aan het begin van de middag begint het in Zeeland te sneeuwen. Gedurende de rest van de middag en avond gaat het ook in de rest van het land sneeuwen. Op veel plaatsen valt 1-3 cm, lokaal 3-5 cm. Het verkeer moet rekening houden met gladheid."

Tags: Winterse neerslag/gladheid

Media (11)Meldingen (55)Sluiten