24/06/2021 (niet ingelogd)

Spotterbericht 674

DISCLAIMER: het Skywarn Nederland spotterbericht is geen accurate weersverwachting noch bedoeld als waarschuwing richting het publiek en mag niet als zodanig gebruikt worden! Het attendeert onze waarnemers op mogelijk te verwachten extreme weersverschijnselen welke de Skywarn meldcriteria kunnen halen of overschrijden tijdens, of direct na, de aangegeven geldigheidsperiode.

Geldig 26-12-2020 13:00 - 27-12-2020 14:00

Uitgifte 26-12-2020 13:25

Een stormpressie met de kern momenteel bij IJsland trekt langzaam zuidoostwaarts en wordt aan het begin van de nacht ten noorden van het VK verwacht. Aan de zuid- en zuidwestkant een aanzienlijk windveld waarmee het zuiden van Engeland te maken krijgt, het MetOffice heeft daarom deze storm benoemd: Bella.
Ook aan de oostkant van Bella veel wind en dat betekent voor de westelijke en noordwestelijke kustgebieden vanaf de late avond tot aan het begin van morgenmiddag kans op storm en (zeer) zware windstoten. De berekeningen liegen er niet om, met over de genoemde kustgebieden, Wadden en IJsselmeer windstoten tot rond 100 km/u, over het uiterste noordwesten en westelijk deel Wadden tot 110/km/u of zelfs nog wat meer. Ook meer landinwaarts veel wind met windstoten tot 80-90 km/u maar mogelijk haalt de wind lokaal nog wat verder uit. Over het zuidoosten (wellicht m.u.v. de Limburgse hoogten) in het algemeen wat rustiger maar ook daar kunnen windstoten tot 80 km/u voorkomen.
De wind komt overwegend vanuit het zuidzuidwesten, wordt op een van de officiƫle weerstations een uur lang windkracht 9 gemeten is er sprake van een storm. Na frontpassage vroeg op zondagmiddag keert de rust terug.

Skywarngewijs betreft het natuurlijk de windstoten die op ruime schaal en langere tijd het meldcriterium van 90 km/u (ruim) kunnen overschrijden - en/of de daardoor aangerichte schade.

Het KNMI waarschuwt ("Code Geel") voor de windstoten over Noord-Holland en Wadden: "Vanaf vanavond laat zijn er in het noordwestelijk kustgebied zware windstoten mogelijk van 80-100 km/uur. De wind komt uit zuid tot zuidwest. In de loop van komende nacht breiden de zware windstoten zich geleidelijk uit over het land."

Tags: Wind/storm (-schade)

Media (14)Meldingen (163)Sluiten