Skywarn meldcentrum

DISCLAIMER: het Skywarn Nederland spotteralert is geen accurate weersverwachting noch bedoeld als waarschuwing richting het publiek en mag niet als zodanig gebruikt worden! Het attendeert onze waarnemers op mogelijk te verwachten extreem weer verschijnselen welke de Skywarn meldcriteria kunnen halen of overschrijden tijdens, of direct na, de aangegeven geldigheidsperiode.

Spotteralert 658 voor 25-08-2020 20:00 - 26-08-2020 22:00

Uitgegeven 25-08-2020 20:09 (LT)

Een storing (laag) trekt over het midden van de UK oostwaarts richting Denemarken, we krijgen vanavond, de komende nacht en de vroege ochtend te maken met het bijbehorende windveld. Verder zien we op de kaarten passage van een trog in de tweede helft van de nacht/vroege ochtend, dit is het focus voor buien over m.n. het noordwesten en noorden in een setting met > 500 J/Kg CAPE en ruim voldoende schering voor organisatie tot multicell-niveau. Bij deze buien kans op onweer, windstoten en lokaal enkele tientallen millimeters neerslag.

Skywarn aandachtspunten m.b.t. meldingen: schade door blikseminslag of veel neerslag op korte tijd. In de hoofdrol echter de wind, doorstaande wind waarschijnlijk niet voldoende voor stormkwalificatie maar de windstoten kunnen aan de kustgebieden en -provincies het meldcriterium (90 km/u) halen/overschrijden. Verder landinwaarts lijkt dat voor nu mee te vallen maar met de bomen in het blad blijft het oppassen, schade is al mogelijk vanaf 70-80 km/u. Overigens zijn sommige modellen enthousiaster voor West-Brabant, Zuid-Holland en de kop van Noord-Holland, waar wellicht de windstoten nog wat verder uithalen. Voor het noorden geldt extra aandacht voor de windstoten bij de buien.

Weerwaarschuwingen: Het KNMI heeft zojuist een Code Geel uitgezet over de westelijke provincies en de Wadden: "In de loop van vanavond komen er in het westelijk kustgebied zware windstoten voor van ca. 80 km/uur. In de loop van de nacht zijn in het hele land zware windstoten mogelijk, landinwaarts rond 75 km/uur, in de kustgebieden rond 85 km/uur en aan zee tot 100 km/uur. De wind komt eerst uit een zuidwestelijke richting, woensdagochtend draait de wind naar west." Estofex tekent een Level-1 over o.a. het noordoosten van ons land: "mainly for severe convective wind gusts." Dit betreft dan m.n. de windstoten bij de buien op de trogpassage.

Media (14)Meldingen (123)Sluiten