Skywarn meldcentrum

DISCLAIMER: het Skywarn Nederland spotteralert is geen accurate weersverwachting noch bedoeld als waarschuwing richting het publiek en mag niet als zodanig gebruikt worden! Het attendeert onze waarnemers op mogelijk te verwachten extreem weer verschijnselen welke de Skywarn meldcriteria kunnen halen of overschrijden tijdens, of direct na, de aangegeven geldigheidsperiode.

Spotteralert 656 voor 20-08-2020 12:00 - 20-08-2020 23:00

Uitgegeven 20-08-2020 11:50 Update: 20-08-2020 12:20 (LT)

Een uiterst onzekere, maar wel spannende, verwachting voor de middag en vroege avond. Vooruit een golvend koufront dat de komende nacht over de westelijke kusten wordt verwacht passeert vanmiddag/vanavond een vore over de westelijke helft van ons land. Vooral die vore is het focus voor het ontstaan van onweersbuien die naar verwachting vanaf middelhoog niveau ontstaan. Werden die buien eerst vooral over zee berekend zijn nu de verwachtingen berekeningen wat positiever als het gaat over buien over land, vooral over de westelijke helft. Een enkele model laat de buien dan meer oostelijk passeren. Of het daadwerkelijk tot onweer op wat ruimere schaal gaat komen is echter onzeker.

Nog meer onzeker (!) is of buien "vanaf de grond" kunnen ontstaan. ALS dat lukt kan de volledige onstabiliteit en windschering benut worden, en als we dan kijken naar waarden van 2000 tot 2500 J/Kg CAPE en ruim 40kts diepe (0-6km) windschering kan het komen tot vergaand georganiseerde buien tot op supercell-niveau. Onweer, (grote) hagel, (zeer) zware windstoten en neerslag komen dan in beeld.

Skywarn aandachtspunten m.b.t. meldingen: Kans op schade (door blikseminslag en/of windstoten) en wateroverlast. Komt het tot supercell niveau dan zijn alle aan convectie verbonden verschijnselen met erbij het halen van de meldcriteria mogelijk! Let wel: de verwachting is uiterst onzeker.

Weerwaarschuwingen: Estofex komt met een Level-1 over o.a. heel NL m.u.v. het uiterste zuidoosten: "A level 1 was issued across the south-eastern North Sea and Denmark mainly for severe wind gusts."

UPDATE 20/8 12:30 - Het KNMI geeft een weerwaarschuwing Code Geel uit per 12:04: "Vanavond is er een kans op onweersbuien, mogelijk met hagel, windstoten (60km/u) en veel neerslag. De eerste buien worden in het begin van de avond in het Zeeland verwacht en deze buien verplaatsen zich naar het noorden en in de loop van de avond worden er ook buien in het noorden en noordoosten verwacht."

Media (6)Meldingen (0)Sluiten