Skywarn meldcentrum

DISCLAIMER: het Skywarn Nederland spotteralert is geen accurate weersverwachting noch bedoeld als waarschuwing richting het publiek en mag niet als zodanig gebruikt worden! Het attendeert onze waarnemers op mogelijk te verwachten extreem weer verschijnselen welke de Skywarn meldcriteria kunnen halen of overschrijden tijdens, of direct na, de aangegeven geldigheidsperiode.

Spotteralert 654 voor 16-08-2020 11:30 - 16-08-2020 23:30

Uitgegeven 16-08-2020 11:40 (LT)

Weer een warme dag vandaag, landinwaarts kan de 30°C weer gehaald of overschreden worden. De warme lucht wordt later vandaag verdreven als na passage van een uitloper (vore) van een laag met de kern ten zuidwesten van ons land over zee koelere lucht toestroomt. De vore bereikt in de namiddag of vroege avond het zuidwesten.
Er is sprake van een tweetal onweersituaties. Eerst ontstaan verspreid onweersbuien zoals we dat de laatste dagen meermaals gezien hebben. Er is ruime onstabiliteit en amper windschering beschikbaar zodat het opnieuw gaat om pulse-type buien met kans op hagel, windstoten en wateroverlast door de langzame treksnelheid. We zagen deze week al buien soms bijna stationair staan waardoor lokaal tientallen millimeters neerslag gemeten kon worden met ruime wateroverlast tot gevolg. Voor degenen met een waarnemer-acount: zie de newsfeed op de site.

Dan op nadering en passage van de vore een strook met zware onweersbuien waarbij > 2000 J/Kg MLCAPE en tot 25kts diepe (0-6km) windschering beschikbaar is. Het gaat waarschijnlijk om krachtige multicellen met gezien de stroming kans op lijnvormige organisatie. Deze zone met buien trekt vervolgens noordoostwaarts waarbij de kracht wel wat afneemt (minder schering en onstabiliteit). Naar verwachting verlaten deze buien aan het einde van de avond ons land.

Skywarn aandachtspunten m.b.t. meldingen: Kans op schade (door blikseminslag en/of windstoten) en wateroverlast. Bij de zwaarste buien zullen windstoten het meldcriterium (90km/u) misschien niet halen, maar in deze tijd van het jaar zijn stoten van 70-80 km/u voldoende voor schade met de bomen in het blad. Het kan lokaal weer tot tientallen millimeters neerslag komen. Mogelijk dat ook hagel het meldcriterium (minstens 2 cm stenen of dikte gesloten dek) haalt.

Weerwaarschuwingen: Het KNMI geeft een Code Geel over het hele land: "In de middag en avond komen onweersbuien voor, soms met hagel. In het zuiden en westen kunnen bij buien ook windstoten tot ongeveer 70 km/uur voorkomen."

Media (10)Meldingen (16)Sluiten