Skywarn meldcentrum

DISCLAIMER: het Skywarn Nederland spotteralert is geen accurate weersverwachting noch bedoeld als waarschuwing richting het publiek en mag niet als zodanig gebruikt worden! Het attendeert onze waarnemers op mogelijk te verwachten extreem weer verschijnselen welke de Skywarn meldcriteria kunnen halen of overschrijden tijdens, of direct na, de aangegeven geldigheidsperiode.

Spotteralert 653 voor 14-08-2020 12:00 - 15-08-2020 23:00

Uitgegeven 14-08-2020 12:13 (LT)

Het houdt nog niet op: we bevinden ons nog steeds in een erg warme en vochtige luchtmassa. Zowel vandaag als morgen zullen er weer verspreid "pulse-type" onweersbuien ontstaan waarvan sommige weer flink kunnen uithalen gezien de ruime onstabiliteit (tussen 1500 en 2500 J/Kg). Buien met kans op onweer, hagel en zware neerslag.
Opnieuw is timing en locatie lastig aan te geven maar aannemelijk is de convergentie in een vore over ons land het belangrijkste aandachtgebied. Deze lijn loopt vandaag vanuit het ZW naar ongeveer het grensgebied Overijssel/Drente, en zal morgen wat meer noordelijk liggen.

Skywarn aandachtspunten m.b.t. meldingen: Voornamelijk kans op schade door blikseminslag of wateroverlast en wolkbreuken. Hagel kan het meldcriterum van 2cm (steengroote of dikte gesloten dek) halen. De windstoten lijken voor nu van mindere zorg al blijft het oppassen met de bomen in het blad. De buien trekken erg traag of zelfs amper verder zodat het opnieuw lokaal tot tientallen millimeters neerslag kan komen.

Het KNMI waarschuwt ("Code Geel") over het hele land voor de aanhoudende hitte en voor "Lokaal stevige onweersbuien, met kans op hagel tot 2 cm, windstoten van 60-70 km/uur en lokaal veel neerslag (20-40 mm) in korte tijd." Estofex komt met een Level-1 over heel NL en een Level-2 over het oosten: "A level 1 and level 2 are issued for SE England and the Netherlands for excessive convective precipitation."

Media (11)Meldingen (8)Sluiten