Skywarn meldcentrum

DISCLAIMER: het Skywarn Nederland spotteralert is geen accurate weersverwachting noch bedoeld als waarschuwing richting het publiek en mag niet als zodanig gebruikt worden! Het attendeert onze waarnemers op mogelijk te verwachten extreem weer verschijnselen welke de Skywarn meldcriteria kunnen halen of overschrijden tijdens, of direct na, de aangegeven geldigheidsperiode.

Spotteralert 652 voor 12-08-2020 12:00 - 13-08-2020 23:00

Uitgegeven 12-08-2020 12:02 Update: 13-08-2020 13:30 (LT)

Spotteractivatiebericht #652 voor 12/13-8-2020

Vandaag en morgen nog steeds erg warm (tropisch) al lijken de allerhoogste waarden niet meer gehaald te gaan worden door de langzaam toenemende bewolking, die overigens samen met de ook toenemende vochtigheid zorgt voor drukkende omstandigheden tijdens de nacht.
De betekenis van hogedruk ten oosten van ons neemt af terwijl de invloed van lagedruk over West-Frankrijk toeneemt. E.e.a. levert geleidelijk steeds meer buienactiviteit op. In de verwachtingen hoge onzekerheid over timing en locatie van de buien wat we ook terugzien in de geraadpleegde modellen.

Vandaag op de middag en vroege avond zijn enkele onweersbuien verspreid over het hele land mogelijk. Later op de avond/nacht gaat het focus naar Zuid-NL waarvoor outflow van buien bij onze zuiderburen als oorzaak genoemd wordt. Overigens hebben we afgelopen nacht gezien dat buien "zomaar" kunnen ontstaan - modellen hebben moeite het buien die vanaf middelhoog niveau gevormd worden. Morgenmiddag is de buienkans groter en geldt ook voor de avond.

V.w.b. het type buien en de setting kunnen we bijna copy-pasten uit de laatste berichten: pulse type met een hoge basis en kans op onweer, hagel en forse windstoten. Setting in het algemeen ruime MLCAPE 1000 tot rond 2000 J/Kg met de hoogste waarden over het zuidoosten bij maar weinig (10-15kts "bulk") windschering.

Skywarn aandachtspunten m.b.t. meldingen: Voornamelijk kans op schade door blikseminslag en/of windstoten en wateroverlast. Bij de zwaarste buien kunnen windstoten het meldcriterium (90km/u) misschien net halen. De buien trekken maar erg traag verder (meest in NO-richting in de berekeningen) en er is veel voor neerslag beschikbaar water beschikbaar (30-40mm PW) zodat het lokaal tot tientallen millimeters neerslag kan komen.

Weerwaarschuwingen: Het KNMI handhaaft de Code Geel en over het ruime zuiden/zuidoosten Oranje voor de aanhoudende hitte.

Oproep aan de geregistreerde waarnemers: indien gisteren meldenswaardige wateroverlast of schade werd waargenomen dan die graag alsnog melden, er kwam tot nu maar een enkele melding binnen!

UPDATE 13/8 13:30 - Het bericht kan in grote lijnen blijven staan. Positie en timing van de buien blijft erg onzeker en er zijn dan ook de nodige verschillen in de modelberekeningen. Aanname is vanaf de namiddag eerst buien over het zuiden en midden; daar ook de zwaarste exemplaren. Later volgens sommige berekeningen over het noorden, waarbij de buien lang zouden aanhouden tot in de nanacht.
De aandachtspunten zijn ongewijzigd, alleen wordt van de windstoten niet verwacht dat meldcriterium (90 km/u) gehaald zal worden, maar schade door windstoten blijft aannemelijk met de bomen in het blad.
Het KNMI waarschuwt ("Code Geel") voor de aanhoudende hitte en voor "Lokaal stevige onweersbuien, met kans op hagel tot 2 cm, windstoten van 60-70 km/uur en lokaal veel neerslag (20-40 mm) in korte tijd." Estofex komt met een Level-2 over bijna heel NL: "A level 2 was issued across southern England and Wales, northern Belgium, Netherlands, western and central Germany and Alpine region mainly for heavy precipitation and to a lesser extent large hail and severe wind gusts."

Media (14)Meldingen (16)Sluiten