Skywarn meldcentrum

DISCLAIMER: het Skywarn Nederland spotteralert is geen accurate weersverwachting noch bedoeld als waarschuwing richting het publiek en mag niet als zodanig gebruikt worden! Het attendeert onze waarnemers op mogelijk te verwachten extreem weer verschijnselen welke de Skywarn meldcriteria kunnen halen of overschrijden tijdens, of direct na, de aangegeven geldigheidsperiode.

Spotteralert 651 voor 10-08-2020 10:30 - 11-08-2020 22:00

Uitgegeven 10-08-2020 10:30 Update: 11-08-2020 10:30 (LT)

Spotteractivatiebericht #651 voor 10/11-8-2020

De drukverdeling is in grote lijnen gelijk aan die van gisteren en zal naar verwachting ook morgen 11 augustus grotendeels in stand blijven. De stroming is vanuit het oosten waarbij op hoogte de onstabiliteit langzaam toeneemt.
Kans op buien dus waarvan het type gelijk is als voor gisteren besproken: pulse type met een hoge basis en kans op onweer, hagel en forse windstoten. De onzekerheid is ook weer groot, de grootste (maar nog steeds bescheiden) kans geldt voor het oosten/noordoosten, maar sommige modellen laten de buien bij onze oosterburen plaatsvinden. Over noorden vanmiddag ruime MLCAPE tot rond 2000 J/Kg bij maar weinig windschering. Overigens is ook elders een enkele bui mogelijk.
Voor morgen worden de buien meest over het (uiterste) zuiden berekend.

Skywarn aandachtspunten: Voornamelijk kans op schade door blikseminslag en/of windstoten. Bij de zwaarste buien kunnen windstoten het meldcriterium (90km/u) misschien net halen en kan het kortstondig komen tot intense neerslag met hinder voor het verkeer.

Weerwaarschuwingen: Het KNMI handhaaft de Code Geel en over het ruime zuiden/zuidoosten Oranje voor de aanhoudende hitte. Estofex tekent een Level-1 area over o.a. heel NL: "A level 1 was issued across Netherlands and NW Germany mainly for severe convective wind gusts and large hail."

UPDATE 11/8 10:30 - Vanmiddag en vroege avond enkele pulse-type onweersbuien met mogelijk wateroverlast door intense neerslag in combi met lage treksnelheid. Bij de buien kans op hagel en windstoten. In de verwachtingen en besprekingen worden de buien meest verwacht over het (uiterste) zuiden en zuidoosten, maar bij een aantal modellen zien we ze meer over midden-NL plaatsvinden. Nowcasten dus!

De Skywarn-aandachtspunten blijven als genoemd in eerder bericht met wateroverlast als bijkomend punt. Estofex komt met een Level-1 over de zuidelijke helft en een level-2 over het zuidoosten voor "excessive convective precipitation and to a lesser degree for large hail".

Media (17)Meldingen (49)Sluiten