Skywarn meldcentrum

DISCLAIMER: het Skywarn Nederland spotteralert is geen accurate weersverwachting noch bedoeld als waarschuwing richting het publiek en mag niet als zodanig gebruikt worden! Het attendeert onze waarnemers op mogelijk te verwachten extreem weer verschijnselen welke de Skywarn meldcriteria kunnen halen of overschrijden tijdens, of direct na, de aangegeven geldigheidsperiode.

Spotteralert 650 voor 09-08-2020 09:00 - 09-08-2020 23:00

Uitgegeven 09-08-2020 09:00 (LT)

Spotteractivatiebericht #650 voor vandaag 9-8-2020

En wel voor de onweerkansen, of beter -kansjes want er is de nodige onzekerheid. Het wordt opnieuw warm, of voor de zuidoostelijke helft misschien beter gezegd: heet, waarvoor het KNMI een Code Oranje heeft uitstaan. Voor de rest van NL m.u.v. de Wadden staat hiervoor Code Geel uit.
Een laag over Frankrijk heeft een uitloper in noordoostelijke richting over het zuidoosten van de Benelux naar Duitsland. De convergentielijn in deze vore ligt in de loop van de dag net wel, of net niet, over het zuiden van Limburg. De convergentie is vandaag het focus voor het ontstaan van buien. Voor de naar verwachting hoog gebaseerde buien is ruime onstabiliteit maar amper schering beschikbaar, het zal aldus gaan om single cells ("pulse" type) die flink kunnen uithalen met kans op onweer, hagel en forse windstoten gezien de ruime laag droge en warme lucht eronder.
Mocht het tot deze buien komen dan zien we dat Harmonie een zone met ruime outflow over de zuidoostelijke helft van het land berekent, ook dat kan een trigger zijn voor het ontstaan van (onweers-)buien. We zien in de berekeningen dan ook verschillen v.w.b. locatie van de buien, soms alles zuidoostelijk van ons land, soms over heel Limburg en ZO-Brabant.

Skywarn aandachtspunten: Voornamelijk kans op schade door blikseminslag en/of windstoten. Van de windstoten wordt - althans over NL - niet verwacht dat het meldcriterium (90 km/u) gehaald wordt maar in deze tijd van het jaar zijn windstoten >70-75 km/u voldoende voor schade met de bomen in het blad. Tijdens pulse buien kan het kortstondig komen tot intense neerslag met hinder voor het verkeer.

Weerwaarschuwingen: Behalve de genoemde waarschuwingen voor aanhoudende hitte staan er op moment van opstellen geen verdere waarschuwingen uit.

Media (2)Meldingen (14)Sluiten