Skywarn meldcentrum

DISCLAIMER: het Skywarn Nederland spotteralert is geen accurate weersverwachting noch bedoeld als waarschuwing richting het publiek en mag niet als zodanig gebruikt worden! Het attendeert onze waarnemers op mogelijk te verwachten extreem weer verschijnselen welke de Skywarn meldcriteria kunnen halen of overschrijden tijdens, of direct na, de aangegeven geldigheidsperiode.

Spotteralert 643 voor 26-06-2020 00:00 - 27-06-2020 22:00

Uitgegeven 25-06-2020 22:56 Update: 26-06-2020 09:30 (LT)

Spotteractivatiebericht #643 voor 26/27-6-2020

Een uitloper (vore) van een laag (dan) over Engeland bereikt vrijdagmiddag het zuidwesten, beweegt langzaam noordwaarts en wordt in de nacht naar zaterdag over het noordoosten verwacht. 's-Middags bereiken wellicht al buien eerder ten zuiden gevormd het zuidwesten maar de lucht is dan nog vrij droog zodat de activiteit zal afnemen. Op convergentie in de vore en er vooruit (op outflow) vanaf vrijdagnamiddag vorming van onweersbuien in een setting met ruime onstabiliteit (op dat moment +/- 1500 J/Kg) en wellicht juist voldoende windschering voor organisatie tot multicell niveau. In de avond en nacht beweegt de lijn noordoostwaarts waarbij de activiteit toeneemt op nadering van een hoogtetrog. Zaterdag passage van de hoogtetrog en koufront, met eerst in het noordoosten en oosten mogelijk nog zomerse temperaturen. Ook dan over de oostelijke helft (onweers-)buien.
De modellen lopen nogal uiteen als het gaat om wanneer nu precies de zwaarste buien zullen voorkomen; dat wordt dus nowcasten vanaf vrijdagmiddag. De lijn met buien op de vore wordt in meerdere modellen meest actief berekend in de nacht / nanacht.

V.w.b. de Skywarn meldingen zijn de aandachtspunten: schade door blikseminslag, hagel (minstens 2cm groot of gesloten dek van minstens 2cm dik) en schade of overlast door veel neerslag. De buien trekken maar traag verder en er is weer veel water voor neerslag beschikbaar (PW tot 40mm). Van de windstoten bij de buien wordt niet verwacht dat het meldcriterium (90 km/u) gehaald kan worden.

Het KNMI waarschuwt (Code Geel) voor midden en zuid-NL : "Morgen neemt later in de middag en in de avond de kans op enkele onweersbuien van het zuid(west)en uit toe. De buien kunnen lokaal gepaard gaan met windstoten, hagel en veel neerslag." (Deze waarschuwing naast de actuele waarschuwing i.v.m. hitte).

UPDATE 26/6 09:30 - De onweersituaties voor vandaag en morgen samengevat:
Vanmiddag over het zuidwesten en (uiterste) zuiden onweersbuien die vanuit het zuiden ons land binnen trekken. Van deze buien wordt verwacht dat ze deactiveren;
Vanaf de namiddag op de vore en wellicht er vooruit op outflow vorming van mogelijk zware onweersbuien met kans op (forse) hagel en wateroverlast. Nieuw is dat voor het (uiterste) zuidoosten hierbij windstoten worden berekend die wellicht het Skywarn meldcriterum (90 km/u) kunnen halen. De vore trekt noordoostwaarts en verlaat in de nanacht ons land. Voor deze situatie speelt voor het zuiden nog mee in hoeverre de eerdere buien de setting verstoren.
Op nadering van de hoogtetrog vanavond/vannacht eerst over de westelijke helft onweersbuien die zaterdag mogelijk nog profiteren van de temperatuurstijging in het oosten en noordoosten. Dit tot aan passage vanuit het westen van het koufront dat naar verwachting vroeg op de zaterdagmiddag de NL/Dld grens zal bereiken.

Als eerder bericht zijn de modellen niet eenduidig als het gaat om precieze lokatie en timing van de zwaarste buien maar grotendeels wel over de setting waarin e.e.a. ontstaat.

Het KNMI waarschuwt (Code Geel): "Vandaag neemt later in de middag en in de avond de kans op enkele onweersbuien van het zuid(west)en uit toe. De buien kunnen lokaal gepaard gaan met windstoten, hagel en veel neerslag." Estofex komt met een level-1 gebied over Belgiƫ dat nog over Zeeland, de NL/B grensstreken en Zuid-Limburg reikt: "A level 1 and level 2 are issued for England, Belgium, France, N Spain, Switzerland, SW Germany and W Austria mainly for excessive convective precipitation, large hail and severe convective wind gusts."

Media (21)Meldingen (18)Sluiten