Skywarn meldcentrum

DISCLAIMER: het Skywarn Nederland spotteralert is geen accurate weersverwachting noch bedoeld als waarschuwing richting het publiek en mag niet als zodanig gebruikt worden! Het attendeert onze waarnemers op mogelijk te verwachten extreem weer verschijnselen welke de Skywarn meldcriteria kunnen halen of overschrijden tijdens, of direct na, de aangegeven geldigheidsperiode.

Spotteralert 641 voor 16-06-2020 09:30 - 17-06-2020 22:00

Uitgegeven 16-06-2020 09:10 Update: 17-06-2020 09:30 (LT)

Vanmiddag vorming van onweersbuien over het zuiden en zuidwesten met kans op hagel en veel neerslag. Er is 500-1000 J/Kg onstabiliteit beschikbaar met tot 20kts 0-6km windschering waarbij organisatie tot multicell mogelijk is. Morgen zien een vore over het zuiden op de weerkaarten, ook dan op de middag onweersbuien over het zuiden met dan meer onstabiliteit en schering beschikbaar. Voor beide dagen geldt dat de buien maar langzaam verder trekken zodat lokaal wateroverlast kan optreden, tot tientallen millimeters neerslag is mogelijk.

V.w.b. de Skywarn-meldingen: schade door blikseminslag en wateroverlast zijn de belangrijkste punten. Op beide dagen wordt hagel verwacht, maar vooral op woensdag is er kans op hagel van 2cm of groter en/of een gesloten hageldek van 2cm of meer (m.a.w. hagel meldciteria kunnen worden gehaald). Voor vandaag een kleine kans dat over de Zeeuwse wateren het tot een enkele waterhoos komt al lijkt de berekende 850hPa temperatuur aan de (te) hoge kant.

UPDATE 17/6 10:30 - Het zuiden en zuidwesten kregen gisteren te maken met zware en traag trekkende buien waarbij vooral de wateroverlast opviel, maar ook windschade, hozen en funnelclouds werden waargenomen.
Vandaag ligt een vore vanuit Duitsland over België en Zuid-Nederland. In de vore een convergentielijn NW-ZO georiënteerd over België, Zeeland en uiterst ZW Brabant die het focus is voor opnieuw zware buien over de genoemde gebieden met kans op wateroverlast, onweer en (grote) hagel. E.e.a. conform oorspronkelijk bericht. Ten noorden van de lijn aanvoer van warme en vochtige lucht. Mogelijk dat door outflow ook daar buien ontstaan.
In de loop van de avond komt de convergentielijn over zuid-NL te liggen en is dan wat meer west-oost gekanteld. De buien op de lijn zullen dan geleidelijk minder zwaar zijn. Verder komen vanavond (onweers-)buien vanuit het oosten het land binnen maar dit zijn minder zware exemplaren met daarbij een hogere treksnelheid.

De zwaarste buien dus vanmiddag en vroege avond op de convergentielijn, de uiteindelijke positie daarvan zal bepalen waar deze meer precies optreden. Voor de buien geldt tot 1500 J/Kg CAPE, voldoende schering voor multicell-organisatie, veel voor neerslag beschikbaar water (PW +/- 35mm) en opnieuw weinig stroming en dus lage treksnelheid. Wateroverlast is waarschijnlijk, lokaal komt het misschien zelfs tot nog hogere sommen dan gisteren.

De Skywarn aandachtspunten blijven als in oorspronkelijk bericht.

Het KNMI heeft een Code Geel uitstaan: "In de loop van de middag en avond ontstaan met name in het zuidwesten en zuiden regen- en onweersbuien. Lokaal valt dan opnieuw veel neerslag in korte tijd, met plaatselijk wateroverlast tot gevolg. Ook is hagel mogelijk."

Media (28)Meldingen (26)Sluiten