Skywarn meldcentrum

DISCLAIMER: het Skywarn Nederland spotteralert is geen accurate weersverwachting noch bedoeld als waarschuwing richting het publiek en mag niet als zodanig gebruikt worden! Het attendeert onze waarnemers op mogelijk te verwachten extreem weer verschijnselen welke de Skywarn meldcriteria kunnen halen of overschrijden tijdens, of direct na, de aangegeven geldigheidsperiode.

Spotteralert 640 voor 13-06-2020 13:00 - 14-06-2020 19:00

Uitgegeven 13-06-2020 13:07 Update: 14-06-2020 11:00 (LT)

Spotteractivatiebericht #640 voor 13/14-6-2020

De gisteren besproken occlusie is in betekenis afgenomen en bevindt zich over noordoosten. Een uitlopen van lagedruk (vore) loopt vanuit NW-Duitsland over het noordoosten en Wadden en is te herkennen aan een convergentielijn op moment van opstellen van dit bericht ongeveer lopend van Ameland naar Emmen. Over het noordoosten stroomt vanuit het oosten warme en vochtige lucht toe. Nabij en op de lijn ontstaan vanmiddag buien in een setting met minder windschering dan gister over het zuiden maar met aanzienlijk meer onstabiliteit. Er is tot 2000 J/Kg CAPE beschikbaar bij rond 20kts DLS waarbij krachtige (multi-)cellen mogelijk zijn. In de zwakke stroming zullen buien slechts amper verplaatsen en dat bij PW-waarden ruim over 30mm zodat wateroverlast te verwachten is, ook forse hagel is mogelijk. In de avond neemt de activiteit af. Opgemerkt moet worden dat sommige modellen de buien maar net tot over op het uiterste NO berekenen waarbi dus de activiteit vrijwel alleen voor de oosterburen zal zijn.
Ook elders in het binnenland kan een enkele onweersbui optreden. Morgen een soort herhaling met opnieuw het focus op het noordoosten waarvoor zonodig een update zal worden geplaatst.

M.b.t. Skywarn meldingen zijn aldus schade door blikseminslag, hagel (minstens 2cm en/of gesloten dek 2cm of meer) en wateroverlast door zware neerslag de belangrijkste punten. Van de windstoten bij de buien wordt niet verwacht dat het meldcriterium (90 km/u) gehaald zal worden.

Het KNMI waarschuwt (Code Geel): "Vanmiddag kunnen in het noordoosten enkele stevige onweersbuien ontstaan. Deze buien gaan mogelijk gepaard met hagel, veel regen in korte tijd en windstoten tot circa 60 km/uur."

UPDATE 14/6 11:00 - Ook vandaag worden de occlusie en vore weer over het (uiterste) noordoosten verwacht, waarbij een warmtefront vanuit het noordoosten nadert. We zagen gisteren dat de lijn met buien maar net de NL/Dld grens wist bereiken, waarbij Ter Apel te maken kreeg met veel neerslag en grote hagel. Bij onze oosterburen kwam het tot, lokaal soms grote, wateroverlast door de bijna statische positie van de lijn waarop de buien ontstonden.
Ook vandaag dus weer nowcasten hoe e.e.a. v.w.b. uiteindelijke positie zal uitpakken. Er is voor de buien wat minder onstabiliteit en winschering beschikbaar maar de waarden zijn nog steeds ruim voldoende voor behoorlijk zware en goed georganiseerde multicellen.
Een ander aandachtspunt is convergentie die vanmiddag over de Flevopolders richting Arnhem/Nijmegen komt te liggen, ook daarop (onweers-)buien die echter van minder gehalte zullen zijn dan die over het noordoosten. We zien momenteel al neerslag op de lijn over Zuid-Holland en Noord-Brabant.

De Skywarn aandachtspunten blijven ongewijzigd.

Het KNMI waarschuwt (Code Geel): "Vanmiddag en vanavond ontstaan er vooral in het noordoosten enkele onweersbuien waarbij lokaal veel neerslag in korte tijd kan vallen, ook is hagel mogelijk."

Media (15)Meldingen (5)Sluiten