Skywarn meldcentrum

DISCLAIMER: het Skywarn Nederland spotteralert is geen accurate weersverwachting noch bedoeld als waarschuwing richting het publiek en mag niet als zodanig gebruikt worden! Het attendeert onze waarnemers op mogelijk te verwachten extreem weer verschijnselen welke de Skywarn meldcriteria kunnen halen of overschrijden tijdens, of direct na, de aangegeven geldigheidsperiode.

Spotteralert 639 voor 12-06-2020 06:00 - 13-06-2020 02:00

Uitgegeven 12-06-2020 00:37 Update: 12-06-2020 14:30 (LT)

Het heeft lang geduurd maar een zomerse onweersetting wordt verwacht. Een laag actueel over de Golf van Biskaje trekt vrijdag noordwaarts. De occlusie er vooruit bereikt vrijdagavond het (uiterste) zuidwesten van ons ons land. Tussen het laag en hoge druk ten noorden over Scandinaviƫ wordt met een oostelijke stroming warme en vochtige lucht aangevoerd.
De occlusie is het focus v.w.b. vorming van buien waarvoor 500-1000 J/Kg CAPE en tot 30kts 0-6km schering beschikbaar is. Pittige buien met onweer, hagel en windstoten kunnen worden verwacht. Modellen zijn het niet eens over exacte positie en timing, meest waarschijnlijk (voor NL) zijn buien over Zeeland en uiterst west Brabant in de tweede helft van de avond en het begin van de nacht. Maar sommige modellen komen al eerder met buien en er zijn berekeningen waarbij ook Zuid-Holland en midden Brabant ermee te maken krijgen.

Skywarngewijs verdienen m.n. schade door blikseminslag, overlast door hagel of veel neerslag op korte tijd aandacht. Bij de buien windstoten maar daarvan wordt niet verwacht dat het meldcriterium (90 km/u) gehaald wordt, eventuele veroorzaakte schade natuurlijk wel melden.

Het KNMI waarschuwt (Code Geel): "Vrijdagavond kunnen in het zuidwesten, Zeeland en het westen van Noord-Brabant, onweersbuien ontstaan. Deze buien gaan mogelijk gepaard met hagel en (zware) windstoten tot circa 70 km/uur."

UPDATE 12/6 14:30 - We zijn natuurlijk al in de now-cast fase beland, maar als we de laatste besprekingen en berekeningen bekijken zien we dat in de loop van de middag voor de occlusie uit buien kunnen ontstaan waarmee inderdaad naast Brabant en Zeeland ook Limburg en Zuid-Holland te maken kunnen krijgen. Het kan gaan om goed georganiseerde exemplaren met onweer, hagel en windstoten. Tegen middernacht arriveren dan eerder gevormde buien vanuit het zuiden, het zwaartepunt is dan midden en west Brabant, Zeeland en Zuid-Holland. Dit kunnen dan nog steeds behoorlijke actieve exemplaren zijn met onweer en veel neerslag. We gaan het zien de komende uren.

Het KNMI waarschuwt per 14:28 (Code Geel): "In het zuiden en zuidwesten ontstaan de komende uren enkele onweersbuien. Deze buien gaan mogelijk gepaard met hagel en windstoten tot circa 70 km/u."

Media (7)Meldingen (4)Sluiten