Skywarn meldcentrum

DISCLAIMER: het Skywarn Nederland spotteralert is geen accurate weersverwachting noch bedoeld als waarschuwing richting het publiek en mag niet als zodanig gebruikt worden! Het attendeert onze waarnemers op mogelijk te verwachten extreem weer verschijnselen welke de Skywarn meldcriteria kunnen halen of overschrijden tijdens, of direct na, de aangegeven geldigheidsperiode.

Spotteralert 637 voor 05-06-2020 00:00 - 06-06-2020 13:00

Uitgegeven 05-06-2020 00:31 Update: 05-06-2020 14:45 (LT)

Na koufrontpassage vandaag stroomt polaire lucht over ons land uit. Vannacht passeert een trog (uitloper van een laag ten noorden boven de Noordzee) en loopt de temperatuur op 500hPa verder terug. Morgen trekt een storing momenteel over Engeland over de noordelijke helft van het land NNO-waarts met eromheen een occlusie. De kern van de storing ligt rond het middaguur "ergens" over het noorden, ten zuiden en oosten ervan buien met kans op onweer, hagel en windstoten. De meeste buien dus eerst over de westelijke helft waarna de activiteit naar het oosten schuift. Ook nadat de storing weggetrokken is tot op zaterdagochtend de nodige buien.

De onstabiliteit is bescheiden (tot enkele honderden J/Kg CAPE), de windschering voldoende voor vorming van multicellen. Er kan behoorlijk wat regen vallen, lokaal ruim 30mm tot zaterdagmiddag. In de berekeningen ook aanwijzingen voor waterhozen maar de krachtige wind is de beperkende factor. Misschien kans voormiddags over het uiterste zuidwesten of begin van de middag aan de noordwestelijke kusten en Wadden - eigenlijk daar waar dan minder wind berekend wordt.

Skywarngewijs zijn vooral schade door blikseminslag en zware neerslag of schade daardoor aandachtspunten. Van de windstoten wordt momenteel niet verwacht dat het meldcriterium (90 km/u) gehaald zal worden.

UPDATE 5/6 14:45: Het KNMI heeft per 14:23 een waarschuwing ("Code Geel") uitgegeven: "Vanmiddag bij buien boven het IJsselmeer lokaal waterhozen mogelijk: Boven het IJsselmeer kunnen de komende uren tijdens buien lokaal waterhozen voorkomen."

Media (10)Meldingen (3)Sluiten