26/01/2021 (niet ingelogd)

Spotteralert 632 geldig 10-05-2020 10:15 - 11-05-2020 21:00

DISCLAIMER: het Skywarn Nederland spotteralert is geen accurate weersverwachting noch bedoeld als waarschuwing richting het publiek en mag niet als zodanig gebruikt worden! Het attendeert onze waarnemers op mogelijk te verwachten extreem weer verschijnselen welke de Skywarn meldcriteria kunnen halen of overschrijden tijdens, of direct na, de aangegeven geldigheidsperiode.

Uitgifte 10-05-2020 10:15 (LT)

Een flinke weerwissel vandaag als de warme lucht verdreven wordt en we met aanzienlijke lagere temperaturen en flink wat wind moeten rekenen. In de eerste plaats kijken we naar een warmtefront dat maar langzaam noordwaarts beweegt en op de vroege middag naar verwachting over het uiterste zuidoosten ligt. Het warmtefront is de grens met onstabiele lucht ten zuiden ervan waarin (onweers-)buien tot ontwikkeling komen. De vraag is echter of het front ver genoeg noordwaarts komt, of m.a.w. de buien ons land kunnen bereiken. Vrijwel alle modellen berekenen de onweerkans net ten zuidoosten van Nederland. Mocht het toch komen tot een onweersbui over het uiterste zuiden/zuidoosten dan is dat in een setting met rond 500 J/Kg MUCAPE en voldoende schering voor multicell-niveau.
Vanmiddag trekt een koufront voorafgegaan door een occlusie van noord naar zuid, deze zijn niet erg actief maar na passage komen we in een krachtige NNO stroming terecht onder regie van een krachtig hoog momenteel ten zuiden van IJsland. Veel wind, met voor de noordwestelijke en westelijke kuststroken kans op zware windstoten.

Skywarngewijs noemen we ondanks de kleine kans toch kans op schade door blikseminslag. Belangrijker zijn de windstoten over de kusten die het Skywarn meldcriterium (90 km/u) kunnen halen.

Het KNMI waarschuwt (Code Geel): "Vanaf het einde van de middag langs de westkust zware windstoten. Ook maandag zware windstoten." Estofex tekent een Level-1 area vanuit NW-Fr tot in centraal Dld nog juist over uiterst Zuid-Limburg: "mainly due to excessive precipitation".

Tags: Onweer/blikseminslag | Wind/storm (-schade)

Media (20)Meldingen (1)Sluiten