Skywarn meldcentrum

DISCLAIMER: het Skywarn Nederland spotteralert is geen accurate weersverwachting noch bedoeld als waarschuwing richting het publiek en mag niet als zodanig gebruikt worden! Het attendeert onze waarnemers op mogelijk te verwachten extreem weer verschijnselen welke de Skywarn meldcriteria kunnen halen of overschrijden tijdens, of direct na, de aangegeven geldigheidsperiode.

Spotteralert 630 voor 30-04-2020 10:00 - 01-05-2020 23:00

Uitgegeven 30-04-2020 10:07 (LT)

In de loop van de dag neemt de temperatuur op het 500hPa vlak af op nadering van een laag momenteel over Engeland dat oostwaarts beweegt en morgen ten noorden van ons land ligt. Op de weerkaarten zien we meerdere occlusies om het laag (of ook occlusie-restanten genoemd in de KNMI Guidance) die het focus zijn voor (onweers-)buienvorming vanaf de namiddag tot in de nacht. Onstabiliteit is slechts enkele honderden J/Kg CAPE maar initieel is de windschering ruim met waarden > 30kn. over m.n. het zuidwesten en uiterste zuiden. Verdergaande organisatie tot vitale multicellen kan worden verwacht.
Modellen berekenen de meeste activiteit over het zuidwesten aan het begin van de avond, erna lopen de berekeningen uiteen maar is en blijft ook elders onweer mogelijk met de meeste kansen voor het westen en noorden.
Ook morgen onweersbuien onder invloed het genoemde laag met dan volgens de meeste berekeningen de meeste activiteit over het midden en noorden, maar ook elders onweerkansen. Er is dan (i.i.g. overdag) wel minder windschering beschikbaar bij met vandaag vergelijkbare onstabiliteit.

V.w.b. de Skywarn-meldingen letten we bij buien vandaag over het zuidwesten op windstoten die het meldcriterium (90 km/u) kunnen halen. Verder schade door blikseminslag of door wind.

Er staan op dit moment geen weerwaarschuwingen uit.

Media (9)Meldingen (0)Sluiten