Skywarn meldcentrum

DISCLAIMER: het Skywarn Nederland spotteralert is geen accurate weersverwachting noch bedoeld als waarschuwing richting het publiek en mag niet als zodanig gebruikt worden! Het attendeert onze waarnemers op mogelijk te verwachten extreem weer verschijnselen welke de Skywarn meldcriteria kunnen halen of overschrijden tijdens, of direct na, de aangegeven geldigheidsperiode.

Spotteralert 624 voor 29-02-2020 10:30 - 29-02-2020 23:30

Uitgegeven 29-02-2020 10:22 (LT)

Een stormdepressie ("Jorge" volgens het MetOffice) beweegt langzaam oostwaarts over het noordwesten van het V.K. Voor ons is het systeem van weinig betekenis (dus geen benoemde storm o.i.d.) maar wel passeert vanmiddag het bijbehorende koufront direct gevolgd door een trog op hoogte van zuidwest naar noordoost over het land. Het koufront is weer een "split front" zodat we i.c.m. de erop volgende trog naar verwachting een zone met buien tegemoet kunnen zien. Bij de buien zware windstoten, zowel landinwaarts als aan zee tot 90 km/u of iets meer. Verder is het (net) onstabiel genoeg voor een enkele slag onweer en ook is (korrel-)hagel mogelijk.

Voor de Skywarn-waarnemers zijn vooral de windstoten (meldcriterium 90 km/u) of daardoor veroorzaakte schade aandachtspunt. Verder eventuele schade door blikseminslag of plotselinge gladheid door hagel.

Het KNMI waarschuwt ("Code Geel") voor de windstoten: "Vanmiddag worden in het hele land kortdurend zware windstoten uit zuidwestelijke richting verwacht met snelheden van 75 tot 90 km/uur. In de kustgebieden kunnen de zware windstoten tot in de avond aanhouden."

Media (7)Meldingen (24)Sluiten