Skywarn meldcentrum

DISCLAIMER: het Skywarn Nederland spotteralert is geen accurate weersverwachting noch bedoeld als waarschuwing richting het publiek en mag niet als zodanig gebruikt worden! Het attendeert onze waarnemers op mogelijk te verwachten extreem weer verschijnselen welke de Skywarn meldcriteria kunnen halen of overschrijden tijdens, of direct na, de aangegeven geldigheidsperiode.

Spotteralert #622 voor 25-02-2020 13:00 - 26-02-2020 18:00

Uitgegeven 25-02-2020 13:01 Update: 26-02-2020 00:45 (LT)

Met een (nog steeds) westelijke stroming wordt over zee van oorsprong polaire lucht aangevoerd. Het is een dynamisch gebeuren met op de weerkaarten meerdere lagedrukkernen ten noorden en noordwesten van ons land en er worden in de loop van tot aan de nanacht naar woensdag een drietal trogpassages verwacht waarbij de tweede komende avond/nacht de meest sprekende is (mogelijk overgaand in een zelfstandig laag, CAD genoemd in de verwachtingen). Van belang is de toenemende onstabiliteit en de steeds koudere lucht op hoogte, eerst over de zuidelijke helft -36° tot -38° op 500hPa, morgenochtend tijdelijk over het hele land rond -36°C.
CAPE landinwaarts tot 300 J/Kg en voldoende schering voor organisatie tot multicellen zijn de overige ingrediënten. Bij de buien kans op onweer en veel neerslag op korte tijd - ook in de vorm van korrelhagel en later vanavond/vannacht als natte sneeuw.

V.w.b. Skywarn-meldingen: schade door blikseminslag en overlast en/of schade door (winterse) neerslag (tijdens de zwaarste/meest langdurige buien kan het komen tot tijdelijke gladheid).

Er staan op moment van opstellen van dit bericht geen weerwaarschuwingen uit.

UPDATE 26/2 00:45 - Het KNMI heeft zojuist een weerwaarschuwing ("Code geel") uitgegeven: "Plaatselijk kans op gladheid door (natte) sneeuw. Een gebied met buiige regen en (natte) sneeuw trekt vannacht over de zuidelijke helft oostwaarts. Plaatselijk kan deze sneeuw even blijven liggen en voor gladheid zorgen."

Media (8)Meldingen (2)Sluiten